Monday, September 23, 2019

Catatan Rumusan Hujung Minggu Lepas

Hari Khamis petang minggu lepas...(19.9.2019)
Mama Yan sekeluarga bertolak ke Pahang...
Gerak dari rumah Taman U pukul 4.30
Sampai Raub pukul 11 malam...

Sempat la singgah makan sate Haji Samuri cawangan Taman Melati..eh..ke Taman Melawati....?
Entahla...tak peka sengat dengan nama jalan kat KL tu.

Sebenarnya,
Anak Mama Yan yg nombor 3,
Dah start muntah muntah dan ceri beri...
Rabu malam tu dah bawa klinik theesan...
Dengan anggapan nanti akan okay...angkut ajelah balik Raub kejap..

Tapi masuk hari Jumaat, dah 3 hari dia macam.tu...
Makin lemah tak bertenaga...
Tak makan apa apa sejak Rabu...
Makan dan minum asyik muntah aje...
campur dengan cirit birit sekali..
Terpaksa pakaikan diapers sebab dia tak boleh kawal...
Sudahnya...
Sampai rumah Raub tak sampai 24 jam..
Dah jalan ke JB balik
Huhuhu...

Sampai Rumah Taman Universiti pukul 7 malam hari Jumaat tu (20.9.2019)
Mandi dan solat...
Hantar klinik Penawar Taman U pulak.
Lama kemain la hai menunggu sebab ada kes emergency dalam rawatan kat klinik...
Ada budak kena sawan.
Lepas budak kecik yg kena sawan tu naik ambulance tuk transfer ke hospital...
Mama Yan dan suami pulak masuk bawa anak.

Doktor tu nampak sangat penat dan stresa...
Tanya2 lebih kurang...
Lepas tu doktor kata
"Saya buat surat rujukan...
Awak hantarlah anak ke hospital..."
Ahahahai...  patutnya kitorang terus je hantar ke spital.
Takyah klinik2 lagi...

Sampai triage kat emergency pukul 10...
Bla bla bla...
Pukul 4 pagi baru selesai dan dapat katil.
So, semalaman la Mama Yan tak tidur jaga budak sepet ni..
Besar nanti kalau biadap dengan mama...
Mama jentik je telinga tu...


Tengahari tu, suami Mama Yan pulak datang temankan si Aril ni kat hospital,
So, Mama Yan balik naik grab la..
First time naik grab..
Kali pertama dulu naik Uber...
Balik nak mandi, nak solat dan nak tidur,
Sebelum tidur tu...
Ambik tekanan darah dulu..
Ha engkauu...
Tak tidur satu malam terus naik tinggi BP nya..
Padahal ubat tak tinggal tu..


Dalam Pukul 5 lebih macam tu,
Aril dah keluar wad..
Masuk air je sebab Aril dah kering sangat takde air dalam badan
Makan muntah,
Minum air, muntah..
Lepas dah masuk air,
Nampak la bertenaga sikit...

Tapi hari ni, Masih lagi muntah dan cirit birit...
Semalam dan hari ni tak sekolah..
Tambah lagi hari ni..
No 1, No 4 dan No 5 pun tak sekolah...demam
Yang nombor 2 sorang je pergi sekolah.
Kesian anak anak...
Faktor jerebu kah?


Semoga cepat sembuh anak anak...




8 comments:

adianiez AIDA said...

hmmmm aduhai...
moga tabah ye, mamaYan.
ntah la ekk, jerebu kah penyebab nyer?

Suria Amanda said...

CUaca tak elok ni kan..macam2 hal..klinik pun sentiasa penuh je dengan orang sakit..spital lagi la..

Warisan Petani said...

Harap2 cepat sembuhnya

norhidana said...

sate kajang tuh kt taman melati tuh yan...

kesiannya anak tuh sampai cirit n muntah-muntah, keracunan makan apa tu ye yan?
musim jerebu nih memang kadang anak-anak boleh jatuh sakit, moga Aril makin ok dan sihat seperti sediakala. Moga semua anak-anak yan pun sihat hendaknya. Mencabar betul bila anak tak sihat nih

OKje said...

Risaunya kalau anak anak sakit ni kan...satu lagi malas nak kena meneman kat sepital hihi.....
Moga semuanya baik baik aje ye Yan....

Sheila Arshad said...

BP mama yan naik sebab penat la tu.

Sunah Sakura said...

Allahu...kesiannya Aril...mama Yan pun jaga diri okayyy

Sha Mohamed said...

Allah.. Anak tak sihat memang susah hati dibuatnya..
Semoga dipermudahkan semua urusan mama yan.. Aamiin..

Klik! Klik!

Post Terhangat