Monday, July 15, 2019

Kebahagiaan seorang isteri



Meh..meh..kita tengok kebahagian bagi seorang isteri rakyat marhaen.
Nombor 1...dapat pergi holidayyyy..
yeayyyeyayy..eeayyyy..eyayyyy...
Tapi yang ni...memang payah lagi renyah untuk dapat kebahagiaan ni sebab banyak hal nak kena fikir kalau nak pergi bercuti..

Bercuti kat kebun pun jadilah...


Kebahagiaan Nombor 2 adalah 916.
You know what is 916?
Tak dapat 916, 750 pun Mama Yan terima dengan hati terbuka...hahahaha
Yelah...yelah...Zhulian pun boleh lahhh...
Kahkahkah..
Ye wanita dengan barang kemas tak dapat dipisahkan.
Tapi Mama yan bukanlah jenis wanita yang sesuai bergemerlapan dengan 916 ni...
Cukup seutas rantai yang dibeli oleh arwah atok, dan sepasang subang telinga dibeli abah.
Hari tu pakai rantai tangan, dah innalillah rantai tu putus tersangkut.
nasib baik Mama Yan ikat dengan floss gigi tu...
Kalau tak,...teruslah kena talqin ghaib.
So, sebab dah putus, simpan je la dulu.
Cincin-cincin yang dibeli suami pun simpan je...sebab cincin tu mengecut lepas Mama Yan mengandung anak nombor 2.
Kot kot kalau cincin tu mengembang semula...boleh la Mama Yan pakai semula nanti...
Kalau cincin tu tak mengembang lagi dah Mama Yan Tak kurus semula,
Simpan je la cincin tu untuk Sarah nanti

Ganas...Tak boleh pakai barang kemas... asyik putus je

Kebahagiaan nombor 3,
Iron philips yang tengah viral tu..
nak nak yang Amway tu..
fuhhh...terbayang senangnya nak gosok baju anak yang ramai ramai ni,
Tapi Mama Yan ada iron Philip dah..
Ada juga iron Tefal yang jenis stand tu...
Hmm...ada dua iron dah pun kat rumah...tak rajin juga pun nak gosok baju.
Tanpa iron ni masih boleh bahagia.
So, takyah lah kot.
kalau dasarnya memang malas gosok baju...
Bagi iron macam mana hebat pun...tetap la malas.,
kena pulak tu iron tu kena jaga molek-molek,
lepas pakai kena buangkan airnya la,
Kena pakai air bertapis la...
ehhhh....Mama Yan sendiri minum air tapis pakai gigi je

Boleh iron resit lagi...nampak. dah hebat dah ni...


Kebahagiaan nombor 4,
Yess,...berjaya memiliki Periuk Noxxa..
Tapi, jari MY lagi banyak bilangannya daripada bilangan menggunakan periuk Noxxa tu.
Kalau saje saje memang malas nak pakai...
pakai sebab buat sup tulang, sebab gas habis, beberapa sebab lain je.
Pada yang belum memliki...
Alah korang, takde pun takpe..
Tu semua nafsu je...hahaha

Kebahagiaan Nombor 5,
Tudung terletak molek.
Kadang kadang tudung jadi karipap
kadang kadang tudung jadi kelepet
Kadang kadang ada garis ultraman
Perghhh....kalau sempat..memang gosok tudung lain...
kalau tak sempat...memang moody habis.
hahaha...
Contoh lipatan tudung yang menyakitkan hati dan mata 


Dan yang terakhir sekali dalam senarai...
kedai ECO-SHOP, Kedai NINSO, dan sebagainya...
duduk dalam tu, tanpa gangguan sesiapa..
Ya ampun heavennya...
Beli takdelah banyak sangat pun...
Semua belian pun untuk kegunaan keluarga...
Span basuh pinggan, bekas bekas plastik, sudu, senduk, dll..





Tapi semua senarai di atas,
Sekadar kisah berkisah sahaja...
Bahagia itu subjektif kepada seorang wanita dan isteri...
Kadang-kadang,
Dapat mandi dan syampu kepala dengan tenang pun dah cukup bahagia,
Dapat makan biskut mayat cicah teh o petang petang dah cukup bahagia,
Dapat tengok filem Hindi sampai habis pun dah bahagia, MY minat Rani Mukherjee
Suami tolong buang sampah, cebok bontot anak, berus lantai bilik air...terlebih lebih bahagianya...
Hahaha...

Semoga yang membaca dan terbaca coretan ni,
jadi orang yang bahagia dan membahagiakan orang lain,
Aminnn...
Wassalamm



7 comments:

Sha Mohamed said...

No 1 tu yang paling membahagiakan.. hehehe..
Kalau Sha lah.. Bukan senang nak dapat yang no 1 tu..

Sunah Sakura said...

ye, kalo saya pun nombor 1 tu paling best..lagi2 kalau holiday berdua saje...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

saya no.4 dan 5 kot ...hahaha adad dalam wish list yang no.4 yang no.5 tu kalau pergi ofis tudung x on point memang lah moody terus

Mrs. A said...

No 1 tu memang membahagiakan tapi kalau Mrs. A mesti risau akan kucing-kucing yang ditinggalkan.

ShirVen said...

Membahagiakan perempuan ni senang sebenarnya cuma kena tau caranya 😁😁

Warisan Petani said...

7.smart tv sony 76 in
8. Hp Samsung galaxcy10+

Ana Suhana said...

Kalau ana, satu family akan vote no 1. Hehe. Takde 916, noxxa semua xde hal. Janji no 1 tu mesti ada.hehe

Klik! Klik!

Post Terhangat