Kek Marble Kampung - aziankhalil.com

Breaking

Post Top Ad

Post Top Ad

Saturday, May 25, 2024

Kek Marble Kampung

Macam biasa la..
Kalau buat buat kek ni, 
Agak sedikit gagal.
Bantat la, merekah la, melekit la…
Tapi walaupun macam tu,
Mama Yan tetap buat juga.

Tapi takde hal lah.
Kita bukan nak jual,
Kita nak potong potong masuk mulut telan je…

Resipi ambil dari mana?
MY ambil dari Facebook,
Tapi orang kat Facebook tu kata,
Dia ambil resipi kek marble jelita Che Nom…
Hahaha.. hebat nya Che Nom ni ..
Di mana mana Che Nom..
Dari masak lauk pauk sampaila ke kek marble semua guna resipi Che Nom.

Resepi Kek Marble Kampung

Resipi Kek Marble

220gm mentega 
170gm gula kaster
4 biji Telur ayam 
200gm Tepung naik sendiri
1 sudu teh esen vanila
2 sudu coklat emulco


Cara² 
Pukul mentega dan gula sehingga kembang
Masukkan telur sebiji sebiji, pukul lagi sehingga sebati. 
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis..
kaup balik sehingga adunan rata..
Bahagi dua adunan.
Letak coklat emulco satu bahagian dan biar kosong satu bahagian.
Alaskan loyang pembakar dengan kertas minyak (baking paper).
Letak selang seli atau ikut suka nak macam mana coraknya.

panaskan oven..
bakar ikut kesesuaian oven masing².
Mama Yan bakar guna oven Noxxa yang dah bertahun duduk dalam stor bawah tangga tu.
30 minit pertama 170 darjah Celcius,
10 minit akhir MY turunkan ke suhu 150 darjah Celcius.

Bila dah masak,
MY terus keluarkan dari ketuhar, 
Lepas tu sejukkan atas dulang. 

Boleh la nak buat minum petang dengan anak anak cuti sekolah ni…


7 comments:

  1. uuu dapnya...berjaya buat, tahniah! saya pernah buat dulu kek marble untuk makan-makan rewang kenduri dekat rumah..alahai yang bantat pun ada tau, potong aje la bagi tetamu makan...

    ReplyDelete
  2. Biasa lah tu. Kalau guna resepi orang mesti ada yang problem. Nampaknya kena buat resepi sendiri nanti ni. πŸ˜…

    ReplyDelete
  3. Nampak sedaplah MY, ni kalau cicah air oren sejuk pun sedap, laju jer telan, hahaha.

    ReplyDelete
  4. ini kira kek bando gak MY, kalau kek kampung pakai planta hehehhe... tp kek simple gini pun harum dan sedapnya bau dia

    ReplyDelete
  5. Mama saya sering buat, sedap. Giliran saya minta resep, ikut resep, bantat yg ada πŸ˜‚πŸ˜‚. Memang lah tangan panas mama bilang πŸ˜…

    ReplyDelete

Terima kasih, jap lagi MY approve ya :-)

Post Top Ad