Monday, January 14, 2019

Sate Padang, Aku rindu.

MY kekanda sedang menikmati sate padang di pasar minggu Temerloh.

Close up sikit.
First time Mama Yan makan sate padang ni masa datang rumah adik kat Temerloh
Masa tu kami adik beradik acah acah buat family day

Kali pertama makan tu...
Rasa sedap yang teramat sangat sangat...
Tak tau la rasa sedap tu hadir sebab lapar ke...
Sebab makan ramai2 dengan adik beradik ke...
Tapi...memang tak cukup sebungkus masa tu.
Faktor pregnant kan si Mirzan agaknya...

Beza sate padang dengan sate biasa...
Sate yang biasa kita makan tu layan dengan kuah kacang yang kadang kadang  manis macam tumpah gula...
Tapi..
Sate padang dimakan dengan kuah pekat yang agak pedas.
Kuah dia ni kalau tak silap campur tepung sebagai bahan pemekat.
Tapi MY tak sure pula pakai tepung apa...
Belum sempat google resepi.

Sate padang ni makanan tradisi masyarakat Minangkabau.
Sebab adik ipar orang Minang, 
Dia la yang kenalkan dengan sate padang ni.. 
Macam terasa rasa nak makan lagi...
Tapi suami tak suka pula sate padang..
Dia suka sate Labis.
Hahaha...



7 comments:

LydSunshine said...

Nick name awk dan tukar jadi MY, dulu 'koi'. Punya la lama tak blogwalking.

Beza sate tu drpd kuah dia je ke? Perapan sate tu sama ke tak?

AzianKhalil said...

deme panggil koi..'koi'...tak boleh jadi ni...
rasa sate tu macam sama je...tak tau lah kot koi yang buta rasa...hahaha

tu lahh...2016 dgn 2017 mmg takde aktiviti blog. aktif kat fb je

Falsya said...

arghh sedapnye satay minang..feveret nie..kalau balik temerloh mmg satay nie la saya akan beli...saya lagi prefer satay minang nie dari satay biasa..satay biasa yang kuah kacang saya xberapa suka...;)

shalimar yusof said...

xpernah makan sate padang nii..cmne rasa erkk

OKje said...

Sama ke rasa perapan sate dia tu dengan sate Malaysia Yan? Kuah dah tentulah berbezakan...
Sebab makan ramai ramai pun ye jugak tu.... makan berebutkan sedap!

AzianKhalil said...

tak sure pula perapan dia tu...sbb dah letak kuah...tinggal rasa sedap je..hahaha

AzianKhalil said...

beza byk pd kuah dia tu..

Post Terhangat