Wednesday, May 15, 2019

Baju raya 2019


Selepas lebih seminggu shopping baju raya anak,
Baru lah ada masa nak unboxing...ecewahhh...
FB Live sangat kannn...
Sebab lepas shopping tu busy dengan tender je...
Tak sempat nak try full set baju budak budak ni...
Warna apa tah ni...biru ke hijau?

Tahun ni kami beli koleksi Yusof Iskandar x Jakel untuk anak anak...
Tahun lepas Mama Yan jahit sendiri baju anak anak...
Dua tahun lepas, beli koleksi Upin & Ipin kat Jakel juga.
Ikutkan Mama Yan, nak beli kat tapak Pesta Konvo UTM je baju raya anak anak...
Tapi tak berkesempatan nak pergi...
Busy dengan persiapan pra CPC sekolah agama.
Sudahnya pesta konvo pun habis...

Karipap di situ sana sini

Lepas buka kotak...
Tengok design dia...lawa...
Tapi...bila dia buat potongan curve kat bawah baju...
Risikonya...kelim karipap la...
Ehh...sakit mata tau tengok orang jahit kelim karipap ni...
Harga bukannya murah pulak kann....
Tapi takpelah...
Mata mama je yang sakit...takde hal la..
Syukurla dapat belikan anak baju raya baru...

Lepas dah try satu persatu...
Urut kepala la juga....
Banyak nak kena alter bahagian tangan dan kaki...
Anak nombor 1 je yang baju melayunya tak payah alter langsung, dah ngam.
Baju sarah..ambik saiz 3/4 tahun...walaupun dia umur 5 tahun.
Baju Melayu yang lain semua kena alter.
Alahh...kelim kaki dgn tangan je..

Untuk tahun depan...
Suami Mama Yan pun dah setuju...
Kena tempah baju untuk anak anak...
Sebab budak budak ni bukannya semua cutting model.
Ada macam macam bentuk.
Ada yang tebal, ada yang lebar, ada gendut, ada yang sekeping, ada yang kenit...
Abang umur 11 tahun baju saiz 10/11
Mock umur 10 tahun baju saiz 12/13
Aril umur 6 tahun baju saiz 8/9
Ucid umur 5 tahun baju saiz 10/ 11
Sarah umur 5 tahun baju saiz 3/ 4
Mirzan umur 2 tahun baju saiz 2/ 3

Tahun depan, Kalau raya hujung bulan 5,
Bulan 12 ni Mama Yan dah kena cari tailor untuk baju Melayu...hahaha...
Nak jahit sendiri tu boleh...
Tapi...malaslah.
Takde mesin jahit tepi....hahaha
Harap2 tak terlupa untuk beli kain dan cari tailor hujung tahun ni...
Kena set date kat calendar nampaknya.

6 comments:

Suria Amanda said...

Seronoknya anak ramai..SA setuju..memang kena la tempah kalau anak-anak semua pelbagai size...anak SA si anak dara tu payah skit..very the fussy...

ANDAIANNYA said...

Tema biru depa tahun ni....cantikkkk
Anak ramai lagu tu lah, kena stndby awal2 semua persiapan diaorang...

dear anies said...

wahhh tema biru nmpk nya thn ni yaaa

Mrs. A said...

Cantik color tema biru tu.
Mrs. A kalau baju tema selalunya memang tempah.
Al-maklumlah saiz Mr. A dan anak-anak memang sukar nak jumpa yang ready made hhuhuhuuu...

Izafiza said...

Wah cantik kaler tu.meriah la ramai anak.bestnya.

Sunah Sakura said...

kita pun tak suka kalo ape2 baju ke tudung ke kain ke seluar ke yang kelim karipap tu...eee, kita beli bukan murah kan..nak iron kasi lurus pun sia-sia tenaga..huhuhu

Lazada

Post Terhangat