Monday, July 29, 2019

Blogger Challenge No. 11 - Share: A difficult time in your life.

Rasanya...sama je kot macam orang lain...
5 tahun pertama lepas kahwin.. 
Memang susah la sikit.
Dah la susah dari segi ekonomi...
Hidup pulak dengan orang yang kita belum kenal hati budinya..
Bergaduh tu biasa...hahaha

Masa Mama Yan kawin dulu,
Belum habis buat first degree.
Memang tertekan la juga..
Mana lagi nak belajar...
Mana lagi duit takde...
Transport takde...

Pergi kuliah naik bas...
Bas berhenti jaun lak tu dari fakulti.. 
Menapak pula berkilo kilo meter...
Fuhh..patutla dulu slim melim..hahaha
Kalau nak keluar sekali jalan dengan suami... 
Belum pukul 7 dah sampai...
Nak ke mana?

Makan minum kami berdua pun ala kadar je.. 
Hari hari suami bawak bekal nasi goreng dengan telur goreng. 
Itu ajelah kemampuan kami masa tu....
Sampai penyelia kilang suami cakap..
"Tak pernah aku jumpa engineer sengkek macam ni"
Macam ni la bekalan makanan suami masa zaman honeymoon dulu

Rumah takde mesin basuh...basuh pakai tangan...takde hal...
Rumah takde blender, kita tumbuk guna lesung batu...
Rumah takde sofa, kita golek atas lantai,
Rumah takde tilam, kita tidur atas karpet,(tu pun orang bagi)
Takde duit belanja, diet la...
Hahaha..
Pernah sekali memang takde duit...
Nak tambang balik rumah takde duit,
Nak makan minum pun takde duit...
Jalan gi masjid, sebab kat masjid ada water cooler...
Sampai masjid, tong air water cooler kosong pulak...
Tadah je la air kat tempat wudhu tu...
Minum air paip....
Esoknya bangun pagi sakit tekak....hahaha

Lepas tu...komputer pulak rosak.
Memang sedih la sebab masa tu tengah nak buat tesis.
Susah betul masa tu rasanya...
Hantar kedai...pun tak boleh repair....
Bayangkan taip tesis kat makmal komputer la...
Kat library la...merata rata...
Save kat dalam pen drive...
Hari yang Mama Yan nak pergi print tesis tu...
Tiba tiba... pen drive rosak..
Tak boleh buka langsung...
Semua file hilang...
Pergi la Mama Yan cari kat komputer komputer makmal dan libarary...
Jumpa la satu salinan Mama Yan ada pindahkan dalam pc tu.
Tapi belum.habis edit...
So...edit balik semula...
Pergi beli pen drive baru...dah la zaman tu pen drive mahal gilos.
512mb berharga rm135...
Huhu...nangis ok.
Dapat juga siapkan tesis...
Tapi tak buat copy untuk diri sendiri sebab out of budget.

Lepas dah habis belajar...dah kerja...
Dah ok sikit la...
Taklah hari hari bekal nasi goreng dah...
Taklah tiap tiap malam makan lauk sardin, telur kicap, ikan kering, megi sebungkus kongsi berdua...
Manis sebenarnya bila dikenang...
Sebab ia buat kita saling menghargai...
Menghargai pasangan, menghargai makanan, menghargai duit, dan lain lain lagi.





4 comments:

Suria Amanda said...

Pelbagai dugaan kan masa baru kahwin dengan belajar lagi...pengalaman yang sangat berharga tu...kuat semangat..

Sheila said...

pernah rasa benda yang sama. bagi duit belanja kat mak pun ala kadar je tapi bila mak tanya "awak cukup duit ke"...kita lakibini buat mcm adaaaaa..cukuppppp. padahallll hanya Allah yang tahu.

Tapi alhamdulillah dah tahun ke15 kitorang tahun ni.

dear anies said...

tapi itulah yang mematangkan kita, kan? budak2 sekarang, susah sikit dah minta cerai...

Sha Mohamed said...

5 tahun pertama perkahwinan memang sangat mencabar kan mama yan..
Alhamdulillah, cabaran itu yang mematangkan dan mendewasakan kita..

Klik! Klik!

Post Terhangat