Monday, July 22, 2019

Gaji seorang Jurutera


Gaji engineer start antara RM3000 hingga RM4000??
Engineer negara mana la agaknya tu ye...
Lepas 5 tahun RM10,000????
Ya ampunnnn...
seronoknya jadi engineer...
hihihi...
Adik adik lepasan SPM...
Mak mak yang anaknya ada nak apply masuk Universiti..
Kalau ada anak perempuan tu,
Tak payah la kot pilih bidang kejuruteraan Awam atau Civil Engineering.
Dah la kerja panas, penat, bahaya, 
Gaji susah nak naik...
Kerja macam jerung, gaji macam bilis...
Ambil bidang lain la..
Eh ni termasuk dalam akta hasutan ke?
Taklah...
kalau ikut pengalaman Mama Yan dulu,
kerja kat tapak pembinaan memang stress.
kalau sekalipun korang dapat kerja dengan pihak perunding,
tetap sekali sekala kena turun site dan pergi meeting,
kadang kadang tu asyik kena marah aje..
nak nak kalau kerja dengan kontraktor.
Dengan klien kena marah,
Dengan konsultan kena marah,
dengan PMC kena marah,
dengan PBT kena marah..
Belum lagi site kena ambush dengan CIDB dan JKKP.. 
Dengan budak purchasing kena marah
Tak cukup lagi...
Balik opis...baru duduk..bos pulak marah marah...
Muda muda dah kena darah tinggi tau.

kalau lelaki takpe lagi...
Tapi kadang kadang persekitaran kerja dalam tapak pembinaan ni..
ada banyak toksik
kena ada filter yang tebal dada...
kalau tak...
habis tercerap segala negativiti kat site tu...

teringat masa kerja full time kat tapak pembinaan dulu...
Mama Yan tertidur depan TV..
Siap boleh mimpi keadaan site lagi..
Suami Mama Yan kejutkan suruh naik bilik...
terkejut je dari tidur,
Terus tanya "Tu lori konkrit nombor berapa?"
Adoihh... 
dia punya stress sampai bawak masuk mimpi tau...

Bila hari konkrit...
Kena tunggu sampai kerja konkrit habis baru boleh balik..
tak kira la malam ke,..
Tengah malam ke...
kena berlagak brutal..
Takde senyum senyum..
Takde sengih sengih...
lama lama urat senyum pun boleh jammed cramp tau..
ketat aje lah muka stress tu kat situ...

Sekarang, boleh la monitor dari pejabat dan rumah..
Stress tetap ada tapi boleh pakai lawa lawa masuk opis mekap tak cair.
So kadar stress tu kurang sikit...
Apa boleh buat..
Dah terpilih bidang ni masa belajar kat UTM dulu...
haiishhh...banyak sangat tengok drama Melayu kann...
lenkali jangan banyak sangat tengok drama,.
baca blog untuk baca pengalaman sebenar 
hihihi...


Apapun,
Segala yang terjadi semuanya ada hikmahnya kann...
Bersyukur atas segala nikmat yang Allah berikan...





11 comments:

Puan Hazel said...

Anak buah sis ada sorang civil engineer, kerja teruk tapi gaji asyiklah tertunggak sbb comp pun tunggu main con buat payment, yg main con tunggu client bayar. Lastly resigned and jadi SAHM.

hayati suki said...

haha..yang kerja bidang ni je tahu azabnya laa hai.. tp org dok tgk title tu haa..x tahu realiti sebeanr..bukan mcm dalam tv tu ha..hehe

norhidana said...

itu cuma hakikat sebuah drama.... company mana lah tu yek sampai kan 10k cuma pengalaman kerja 5 tahun... ish3

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Teringat masa hubby blom bisnes mcm skg.
Gaji pun ciput je. Lg2 kawin pulak zmn recession.
Bila dikenang balik.. alahai sian pulak masa tu.

Tengku Sofia said...

Semua adalah rezeki daripada Allah.

Sha Mohamed said...

Realiti dan drama terlalu jauh berbeza namun kita masih lagi disuap dengan info-info yang tak betul ini.. Title je lebih.. Kerja dan gaji jauh sangat beza dengan apa yang ditunjukkan..

adianiez AIDA said...

adik aida, civil eng USM.
now, cikgu skola rendah :)
asyik pengsan kat site. terus apply KPLI.

alhamdulillah, adik beradik aida semua profesional.
beza profesion kami kami ni.
tahu la resmi keje camne.
dlm drama semua tu = POYO!!!

Dilah said...

Kena tengok engineer apa, civil, oil & gas, kilang, comapany apa, goverment ke.. setiap bidang tu lain2 gajinya.. lagi bertambah susah dan risiko, gaji memang tinggi tp kena hadap la segala macam.. kalau kilang jenis biasa2 tu, setakat engineer je jgn harap la nak dapat gaji sampai 7-8k after 5 years.. apa2 pun, gaji tinggi sudah pasti tanggungjawabnya pun tinggi kan... jgn terpengaruh sgt dengan drama kat tv yg x abis2 pakai kot je keluar masuk opis.. haha

Mrs. A said...

KanSs... hahahaa dalam drama sumer yang indah-indah je
Teringat dulu Mrs. A pernah kerja dengan construction company to be exact Leighton Contractors (M) Sdn Bhd tapi seronok sangat sumer engineer dan RE sporting dan awesome takdelah poyo yang amat macam gov. ser. eh! tiber...

Sunah Sakura said...

engineer ni banyak field dia, kena tengok field mana tu start gaji 3k..hahahha

dulu2 amek bidang engineering ni sebab tu jugak la, orang kata gaji tinggi..tapi skang ni zaman ekonomi gawat, hurmm fresh grad pun tak sampai 2k gajinya...

Farhana Jafri said...

hahahaha saya dah merasa kerja constructionnn! Lelaki okay la, kalau perempuan ya allah ngerinya rasa sebab banyak mata memandang.

Klik! Klik!

Post Terhangat