Wednesday, January 9, 2019

Mekap Natural bukan mekap simple

Ada beberapa screenshot dari MUA yang Mama Yan jumpa kat Google Image.

Aduhai...
Patah hati mak andam. Harga Mekap bukannya murah. 
Memang la beli sebotol bukannya habis semua kat sorang,
Tapi alat mekap ni ada expire date.

Kadang tu..tak dan habis tapi dah kena buang.
Kadang2...
Tak cukup2...
Client kat Malaysia ni ada banyak skin tone,
Ada yang gelap, ada yang cerah, ada yang sedang sedang aja...
Jadi nak kena ada banyak tone utk sesuaikan dengan client.

Kalau pelanggan ni kira berapa gram nak tepek kat muka dia...
Parah la jurumekap.
Bukan parah lagi dah...bungkus terus.



Mekap Simple bagi Mama Yan adalah:
Pakai Cozuma CC cream, bedak kompak, sapu Cozuma lips gloss.

Mekap bagi Mama Yan adalah:
Pakai CC Cream, pakai bedak kompak, pakai maskara, pakai celak kening, pakai lipstik.

Sebab Mama Yan memang tak rajin dan rak reti nak mekap mekap.
Mekap beria masa sanding je...
13 tahun sudah berlalu.

Hah..2k?
Mati tak mekap la....
Hahaha...

Mekap macam Elfira ni...
Kalau dapat harga RM400 pun dah kira murah tauu...

Haaa....
Make up artist dah bunyi...
"This is not simple actually"
Memang...bukan simple.
Ia natural.
Menggunakan warna warna asal kejadian manusia
Takde la kelopak mata merah, biru, hijau, kuning
Bulu mata boleh buat penyapu,
Kening tajam halus boleh luka,
Bibir warna merah meletop macam makan asam buah kana...
Tapi MY dulu...eyeshadow kaler hijau..
Hahaha...

Zaman sekarang,
Memang trend mekap nikah nampak natural tapi berseri
Ke semua yang nak bernikah ni mmg nampak berseri?
Maklumlah..
Nak dirikan masjid

Ummi Nazeera punya mekap pun nampak sangat natural.
Tapi....
Nampak manis dan berseri seri..
Naik betul aura pengantin nya tu kann...

Bukan dalam soal mekap je...
Geng geng tailor pun pernah mengadu perkara yang hampir sama.
Bawa gambar Che Ta pakai gaun peplum kepok kepok 3 lapis,
Tapi bawak kain 4 meter, 
Minta upah RM50.
Nak kira ukuran peplum aje dah tak cukup upah RM50 tu tau.
Nak fikir,
Nak gayakan kain, 
Nak ukur,
Nak buat pola,
Nak potong,
Nak macam macam lagi
Huihh...penat!

Kesimpulan dia sekarang ni...
nak cantik, nak bergaya kena jadi kaya tauu..
Kalau tak, gasakla pakai baju kurung pesak macam Mama Yan nih.
Pergilah kerja dengan muka selebet
Sapu bedak ala kadar dgn lipstik
Takde siapa nak ambik kisah.







3 comments:

  1. kelakar lak baca org2 yg nak nikah atau yg nk gunakan khidmat mua tp mintak harga murah, depa tak pernah beli brg makeup ke? kalau beli basic brg makeup kt drug store pun blh cecah ratus2 ni kan pulak nk makeup lawo2 nampak natural mcm artis...

    depa ingat makeup natural tu boh bedak ngn lipstik je ke... pelik betul pemikiran gini...

    kalu bab jht baju teringat dulu2 masa dana amik tempahan jahit manik kak, nk baju manik2... ala2 baju artis tp nk murah... kesian betul kalu ingat

    ReplyDelete
  2. No komen sbb akk jenis oeg tak pakai mekap, jadimg tak tau menau pasal harga alat2 mekap ni..

    Btw..zaman sekarang ni mana ada benda murah cek oii..nak murah mekap jelah sendiri ye dok? Hehe.

    ReplyDelete

terima kasih la weiii...

Post Terhangat