Friday, May 10, 2019

How many lipstick do you have?

Wahh..tajuk kemahin London lagi...
Isinya semua Melayu je...hihihi

Sejak-sejak berumah tangga,
Satu demi satu alat mekap Mama Yan berkurangan,
Masa mula kahwin,
Suami selalu tegur kalau Mama Yan pakai eye shadow yang berwarna,
Pada dia make up adalah tentang menaikkan seri, 
Bukan mewarna muka...
Ok...dah takde dah eye shadow biru, merah, hijau..
Tinggal yang warna warna nude aje...
Cekelat cekelat...peach...oren...

Lepas dah ada anak,
Mama Yan sendiri tak sempat nak bermekap mekap..
Maskara pun dah start masuk angin,
Bila nak pakai, dah berketul2 dah...
Discard..lepas tu tak beli-beli lagi...
Foundation? Pun tak sempat pakai...
Pakai CC cream je...senang sikit nak rata..
Tapi takde la efek flawless tu...

Alat mekap Mama Yan sekarang cuma CC Cream, bedak kompak dan lipstik aje.
Celak kening dan eye liner...
Kalau tak patah, hilang..
Lama lama dah kurang feel nak mekap bahagian mata...
Tak sempat nak cuci mekap mata bersih bersih tiap kali nak wudhu

Tadi kemas-kemas handbag dan drawer...
Jumpa la beberapa batang lipstik yang Mama Yan ada..
Gambar kat bawah ni koleksi lipstik Mama Yan.
Dari kiri Lip Gloss Cozuma - Sugar peach, lipstik Sephora 2 batang tu, Lipstick Cozuma - Nude Pink, lepas tu Lipstick Cozuma lagi - Glamour Cherry, yang dalam kotak lagi tu pun warna Glamour Cherry.



























Selepas di tapis,
Mama Yan buang dua lipstik Sephora sebab 1 tu dah habis, 1 lagi tak sedap dipakai.
Terlalu kering di bibir.
Yang dah habis tu, kawan Mama Yan nama Shaira bagi...
Mama Yan suka warnanya..teksturnya...baunya...
Lepas tu, kirim beli kat dia...sekali salah code la pulak
Udahla warnanya ganasss...kering pulak tu...
Pakai sekali dua...lepas tu tak pakai dah.
Tersimpan aje sebab rasa macam pakai water colour kat bibir.

Lepas tu...buang satu Lipstik Cozuma tu..
Yang warna Glamour cherry tu memang Mama Yan suka,
Sebab dah ada yang baru...
Yang dah habis tu...buang la
Benda dah boleh buang, watpe simpan lagi...

Lipstik yang betul-betul dipakai sekarang 2 batang aje la...
Lipstik Cozuma dari Hai O...
Warna Nude Pink dan warna Glamour Cherry...
Satu lagi lip gloss warna sugar peach.
Yelah..bibir yang nak pakai lipstik pun ada satu aje...
Buat apa banyak banyak.
Warna warna yang tinggal untuk dipakai ni...
Semuanya warna warna lip tone la kiranya...
Warna natural bibir...
Bukan la warna merah meletop atau warna bibir gothic..

Bagi MY...yang penting bila pakai lipstik...
Ianya selesa dipakai...
Tak rasa kering sangat...
Memang kalau jenis matte tu agak kering...
Tapi takde la sampai rasa macam pakat cat kapur pulak kat bibir...
Walaupun kemasannya jenis matte, kenala moist juga di bibir...
Lagi satu jenis lipstik yang Mama Yan tak suka...
Terlampau berminyak...rasa berlemin je bibir...
Sampai ada ketika rasa macam baru lepas makan char kueteow tak basuh mulut.
Masa tu beli kat kawan...
Jenama terkemuka la juga...
Pakai sekali dua...
Lepas tu, patah dikerja kan anak2...buang terus walaupun sayang la juga...
Tapi bila tak sedap dipakai, dan dah patah pulak,
Buang ajelah...
Kalau memang suka dan sayang sangat,
Hingga ke lubang cacing MY korek....hihihi..

Oklah...Mama Yan siap siap pakai bedak.
Nak gi kerja pulak. Ada tender nak siapkan ni..
Wassalam

4 comments:

Umi Nazrah said...

dah lama saya takda beli lipstik. dok beli lipbalm ja la sebab boleh guna sekali dengan anak2. haha

Fuzy Hamid said...

sy dh lepas kahwin mmg x de makeup..yg tepek kat muka cuma bedak compact, lipstik pun color nude, celak dan sesekali mascara..suami ckp dh jd mcm wayang cina kalau pakai lebih..hahaha

dear anies said...

sy pulak selagi x abis selagi tu laa x beli br hehehe

Sha Mohamed said...

ada few yang dapat dari GA tapi tak pakai pun.. Sha dah 10 tahun tak bermake up.. hehehe

Lazada

Post Terhangat