Ayam goreng air fryer

Suami MY suka belikan anak anak peha ayam..
Mama Yan sendiri pula kalau beli ayam...
beli dua ekor...
Peha ayam tu potong dua lagi...hahaha...
Kami memang banyak berbeza..
Suami memang suka manjakan anak anak dari segala segi..
MY pula...
banyak "no..cannot..tak boleh... jangan.."

Bagi MY..
Biasakan diri dengan makan portion yang kecil,
jangan berebut peha ayam..
makan je apa apa bahagian pun... 
sedap dan mengeyangkan juga.
Suami pula...
sebolehnya nak bagi semua orang dapat portion yang sama...
Dan kalau pergi KFC,
dia sanggup tunggu setengah jam untuk dapatkan bahagian drumstick yang masih dalam fryer.
Hahaha...
Mama Yan?
Jangan harap nak menunggu..
Kunyahlah apa yang ada..

Sejak MCO ni..
suami je yang keluar berbelanja..
Mama Yan kirim je apa yang tak cukup di rumah...
So, kalau kirim beli ayam tu..
memang dibelinya semua bahagian drumstick,

Mak Mama Yan selalu pesan,
Bila suami bawa balik lauk dan barang dapur,
Jangan komplen,
bersyukur dan ucap terima kasih aje..
Jangan tanya "Kenapa beli pisang, saya suka tembikai"
Jangan tanya "kenapa ayam potong 14, saya suka ayam potong 8"
Jangan tanya "Kenapa beli bawang Thailand, saya suka bawang Bombay"
"Kenapa beli sos cili cap Ayam, saya suka cap Itik"
No..no..no...
Apapun suami beli dan bawa pulang,
itulah rezeki kita hari itu..
Kecualilah kalau dia memang salah beli..
Kirim beli sengkuang, dibelinya tikar mengkuang.
Kirim daun kesum, dibelinya ketum.
Yang tu kena la bagitahu...

Sekarang MY goreng ayam dalam air fryer je...
Acah acah nak sihat la ni..
lagipun minyak masak dah naik harga..
kenala berlatih guna air fryer selalu selalu..

Untuk goreng ayam ni..
Mama Yan tumbuk kunyit hidup, Bawang putih, garam dan sesudu ketumbar.
Masa gaul tu, tambah dua sudu makan tepung gandum.
Kalau tak tambah tepung,
nanti bumbunya jatuh berderai tak melekat ayam.

Mula mula Mama Yan setkan suhu 160 selama 20 minit,
Kemudian,
tarik basket palingkan ayam,
setkan suhu 200 pula selama 10 minit,
Kemudian tarik basket sekali lagi,
Palingkan ayam,
setkan lagi suhu 200 tambah lagi masa dalam 5 minit.
Lepas tu dah masak lah.
Tapi kalau suka garing dan kering...
Tambah lah masa lagi...

Masak guna air fryer memang ambil masa sikit berbanding kaedah konvensyenal ,
Tapi MY tak kisah,
Sebab paras kolestrol MY mendapat pujian doktor sekarang,
Doktor kata dah elok dah sekarang..
bagus...
teruskan jaga makan dan jangan skip ubat.




dan beginilah entry di musim MCO..
cerita dalam dapur !

 

22 Comments

  1. haha sama la, my dad mmg manja kan anak2.. my mom strict sikit, then bila kami rapat dgn my dad lagi dia jealous.. but now she changed 360deg.... boleh dah dibw berbincang hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suami MY belikan anak2 new laptop utk PdPR... MY is jelessss...hahaha

      Delete
    2. hahahahaha!!!! ok jeles is a must!

      Delete
  2. Tempting tengok ayam goreng. Mudah betul guna air fryer ye. Saya belum ada lagi. Ini yang berkira kira nak beli jugak ni.

    ReplyDelete
  3. Anak2 ayu nak dada, kalu leh x de tulang.. jenuh la. Emm...menariks gak goreng ayam dlm air fryer... helok n sihat je. Tambah tepung skt je...nak try la nanti. Tq tq...

    ReplyDelete
  4. saya pun kadang maleh nak tunggu kat kfc tu hehehe

    ReplyDelete
  5. sedap sgt tu ayam goreng peha....jimat minyak guna air fryer

    ReplyDelete
  6. Sedap makan ayam goreng panas-panas macam dalam gambar Yan..
    Kalau LZ berebut dengan anak, hehehe

    ReplyDelete
  7. Memudahkan kita mak2 ni masak kalau ada air fryer..dah letak dlm tu..dah boleh fokus msk perkara lain pula :)

    ReplyDelete
  8. Elok pula kejadian ayam goreng air fryer tu eh.
    Hari tu try guna untuk goreng kentang, last2 anak2 tak makan pun. Kurang garing agaknya. Huhuhu

    ReplyDelete
  9. mudah kan ada air fryer ni. anak-anak pon boleh buat. cukup masa dia berdenting dan boleh hidang.

    ReplyDelete
  10. Haha Cik TK pun tak adanyaa nak tunggu kat kfc tuuu. Makan je apa ada!

    Bestnya masak dalam air fryer, jimat minyak, kurang kolestrol lagi!

    ReplyDelete
  11. memang best masak dalam air fryer ni, jimat minyak sekali..hehe

    ReplyDelete
  12. abe kie pun bercadang nak beli air fryre di shopee. sdg usha jenama yg sesuai dgn harga mampu milik, bukan mampu tengok. hehehehe. Abam Kie nk letak link MY di blog deh. TQ sbb letak link abe kie d blog list MY ye?

    ReplyDelete
  13. Salam Kak.. Budak2 suka la peha ayam sampai berebut2.. takpe lama pun goreng guna air fryer. janji sihat dan kurang kolestrol minyak

    ReplyDelete
  14. Sama dgn my husband juga. Sgt pemurah dan tak berkira bab makan minum esp utk anak-anak. Sebab itu PH rasa rezeki dia selalu murah. My arwah mak pun cakap begitu :)

    ReplyDelete
  15. kita pun suka goreng dalam air fryer.. tak kotor dapur. hehe

    ReplyDelete
  16. Saya suka drumstick, tapi selalu mengalah bila anak-anak berebut nak ambil bahagian itu juga. Masak guna air fryer memang best.

    ReplyDelete
  17. Adoi.. mengancam sungguh ayam goreng mama yan..

    ReplyDelete

terima kasih, sila komen lagi :-)