Showing posts with the label masakan jawaShow all
Resipi Ungkep Ayam
Pin it

Ni antara masakan tradisional masyarakat Jawa.. dan tentulah Mama Yan belajar dari keluarga mentua. Walaupun bapak Mama Yan pun berketurunan Jawa, tapi sebab dah kacuk Melayu, dah kurang dah dia punya kadar kepekatan tu. Mak kepada abah MY keturunan melayu Pahang, jadi masakannya banyak masakan t…

Read more
Resepi Sambal Goreng Kicap
Pin it

Masa zaman student dulu, Mama Yan selalu datang rumah kakak kat USJ, Selangor. Kalau on the way balik Pahang untuk cuti panjang tu, MY akan singgah rumah kakak kat USJ dulu, Tidur semalam dua malam, Main dengan anak anak dia dulu, Lepas tu baru balik Pahang. Kadang kadang angkut anak sulung dia bal…

Read more
Ayam masak kicap mudah dan pantas
Pin it

Kadang kadang fikir nak masak lauk apa ni boleh buat mak mak kemurungan. Nak nak ada anak anak yang tengah sakan memilih ni... nak taknak kenalah masak dua jenis... Ayahnya pulak tak lalu nak makan lauk lauk sup dan goreng kunyit je hari hari... Kesian pulak hari hari nak masak lauk yang sama macam…

Read more
Resipi daging kicap bawang putih
Pin it

Sebenarnya jarang jarang masak daging kat rumah ni.. Mama ayah je yang makan daging.. Anak anak tak makan daging... Malas masak makanan yang takde sambutan ni.. Lagi satu masalah daging ni... Lambat sangat nak empuk. Nak masak guna pressure cooker, sikit sangat pulak. Kadang kadang Mama Yan rebus s…

Read more