Kerabu kacang botol campur taugeh yang senang dan sedap

Benda yang suami MY paling lemah bila MY kirim beli sayur...
Bila tanya sayur apa?
Apa apa aje lah...
Tapi...banyak jenis jenis sayur yang MY tak makan...
Mama Yan suka sayur yang jenis daun je macam sawi, bayam, kobis, pucuk manis, pucuk ubi, pucuk paku, kangkung, salad...
Sayur jenis buah suka sikit je... 
MY tak makan sayur terung, labu, petola...
Peria, kacang bendi, taugeh pula.. baru je pandai makan. Hihihi....
Gila punya memilih...

Masa MY masih menuntut dulu, 
Kalau makan kat cafe,
Kawan kawan selalu gelak,
Diorang kata MY makan macam lauk hospital, 
Hampir hari hari makan lauk ayam goreng tambah sup sayur, lobak merah & bunga kobis.
Kalau order ala carte pulak..  balik balik nasi ayam atau nasi goreng cina + telur mata.
Malas nak order mi goreng, kueyteow goreng, nasi goreng kampung, nasi paprik semua tu. 
Banyak sayur yang MY tak makan. 
Letih nak asingkan.
Nasi goreng cina takpe...
MY makan mixed vege carrot, jagung dan kacang peas.
Oh ya..
Dulu dulu MY tak makan pedas...
so memang makan lauk ayam goreng dan sup aje...hihihi

Sekarang MY dah berani la makan sayur macam macam...
Dulu rumah mentua MY selalu betul diorang buat serunding kelapa, urap atau kerabu tu,
MY dulu dulu tak makan sayur yang ada letak kelapa ni...

Sekarang,
dah pandai makan dan dah pandai buat sendiri pun...
so..kelmarin MY masak urap atau kerabu kacang batang botol campur taugeh...
Modal kecik, tapi sedap dan berkhasiat.
senang, cepat dan simple pulak tu nak buat.


Resepi kerabu kacang botol campur taugeh

Bahan-bahan:
170 gram kacang botol ( lebih kurang seikat) - cuci, hiris dan toskan
150 gram taugeh ( lebih kurang 2 genggam besar) - cuci dan toskan
suku bijik kelapa parut
1 biji bawang merah besar (cari yang saiz sedang) - kisar
2 biji barang merah kecik ( shallots) - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
2 batang cili merah besar - kisar
10 biji cili padi - kisar
1 genggam ikan bilis (nak guna udang kering pun boleh) - kisar
1 inci cekur / kencur (kalau ada lagi sedap, kalau takde takpe) - kisar
sedikit garam (sebagai penambah perisa)
sedikit gula (sebagai penambah perisa)

Cara membuatnya:
 1. Kisar cili padi, cili merah, bawang merah, bawang putih dan ikan bilis.
2. Masukkan bahan kisar dan kelapa parut dalam kuali.
3. Gaul atas api sederhana besar sehingga sedikit ringan, jangan sampai garing sangat pulak.
4. Masukkan garam gula untuk perisa, agak agak ajelah.... lain garam, lain kadar kemasinannya. Lain tekak, lain kesukaannya. 
5. Masukkan kacang botol dan kacau sebati.
6. Masukkan pula taugeh, terus matikan api dapur. Gaul rata taugeh dengan sisa sia kehangatan yang ada pada kuali dan kelapa sebab kita taknak taugeh tu lecur. 
7. Siappp...


Alhamdulillah...
sempat pun ambil gambar siap.
Masa ni battery handphone dah tinggal 3%.
Mana taknya...sambil hiris kacang duk layan story Ebit Lew, Nadir, kepris..
kat mulut kata tak layan..
tapi baca juga..
hahaha..
dasa busybody..hihih

 

14 Comments

  1. Sedapnyaa... agak lama tak bikin kerabu.. nanti nak buatlah...

    ReplyDelete
  2. sedap ni yan.. kalau sy pulak kalau pesan sayur dgn encik suami.. taunya dia beli sayur sawi je.. sbb sayur favourite dia.. hahahha

    ReplyDelete
  3. Sedapnya kerabu kacang botol dan taugeh. Tu dia bila bukan pencinta sayur dan suka makan kerabu sayur banyak khasiat. Lama betul live tu ye. Semoga aman damai lah mereka.

    ReplyDelete
  4. heheh betul la ade la sket mc lauk hospital kikiki..kite suka makan kerabu ni..selalu wat kat kg

    ReplyDelete
  5. Lama juga tak buat kerabu ni...

    ReplyDelete
  6. sedap makan kerbau ni masa berbuka puasa. pembuka selera gitu....

    ReplyDelete
  7. MENYELERAKAN , ANTARA SALAH SATU FEVERET CLL JUGAK NI

    ReplyDelete
  8. ni antara punca bertambah nasi.hi3

    ReplyDelete
  9. sedap kerabu botol ni, favourite juga ni tapii tak reti nak buat..hahaha
    lepas ni bolehlah try resepi kak yan :)

    ReplyDelete
  10. Sedapnya.. lama tak makan kerabu kacang botol..

    ReplyDelete
  11. alahaiiii sedapnyaaa👍👍👍

    ReplyDelete

Terima kasih, jap lagi MY approve ya :-)