Tuesday, December 24, 2019

Pendaftaran sekolah agama dan tadika agama selesai

Alhamdulillah,..
pagi tadi selesai minggu ukhwah sekolah untuk anak yang darjah 1 sekolah agama dan tadika agama johor.
Pagi tadi datang dah siap pakai uniform lengkap...
Mak bapak nya pulak ada taklimat untuk pelajar-pelajar baru ni...

Semalam dah selesai bayar yuran dan duit buku...
abang (darjah 5) = RM 182.10
aril Darjah 1= RM 137.50
sarah (tadika)= RM 322.40
ucid (tadika) = RM 322.40
Total = RM 964.40
Yang nombor 2 tak sekolah agama.
Kesian dia...
Nak kena hantar kelas private agaknya ni...

lepas settle pendaftaran,
pergi cari baju sekolah Aril, Ucid dengan Sarah pulak.
Abangnya yang dua orang tu dah settle dah...
Pergi membeli dengan ayah..
Memang diikutkan aje apa yang anak nak...

Yang tengah tu...tiba² je merajuk. Pening makk


Kalau dengan mamanya ni...
Semua cut cost.
Mencari uniform Tadika Agama Johor (TAJ)..
Kat kedai kat Taman Universiti ni takde...TAJ pun dia tak pernah dengar...
Baju tadika KEMAS ada la...
So..merayap sampai ke Ten Ten Pontian.
Alhamdulillah..
Ada pun..
Tapi takde saiz besar...
Saiz paling besar pun agak sempit dengan Ucid..
Hentamlah labu...



Dah duduk Pekan Nanas, tapi beli uniform anak tak Skudai...
hehehe...
Sebab semalam balik rumah Taman U kejap,
Ambik lesung batu tertinggal.

Oklah...banyak kerja ni..
Tak sempat nak ronda ronda kat blog kekawan..
InsyaAllah..
Esok cuti...Mama Yan meround blog la sikit sikit...

wassalam

Friday, December 20, 2019

Mengemas rumah yokk

perghh...lepak!
Semalam seharian mengemas rumah.
Unboxing barang barang masuk kabinet.
Bukan badan je penat..
Kepala pun penat juga...
Nak fikir nak susun kat mana..
macam mana..
bagaimana...

Time nak basuh baju...
Soket paling dekat dengan mesin basuh pulak tak berfungsi..
Kacau mood betul.
baring jap atas sofa depan TV,
Ternampak extension cable kat soket TV,
Yess...
Selesai satu perkara.

Lepas dah selesai bab power supply,
Laa...rupanya suami belum sambungkan hos air ke paip lagi...
pasang sendirilah...
tapi ya ampunn..
buka je paip,
menyembur nyembur air keluar dari sambungan tu...
Tak cukup kemas sambungan antara muncung paip dengan pangkal hos mesin basuh tu,
susah bukan main nak pasang dengan kemas,
Habis segala pemutar skru dan spana Mama yan keluarkan..
Buka pasang buka pasang,
Lilit dengan pita putih tu tebal tebal..
Alhamdulillah..
Berfungsi dengan baik...
Mujurlah masa muda remaja dulu selalu perhatikan abah buat kerja rumah,
Sempat download dan save dalam memory disc.
Sampai masanya...
Upload semula kat rumah sendiri..hihihi...

petang, masak nasi kukus,
tumis sardin...goreng telur dadar..
selamat la isi perut untuk 2 orang...
Malas nak keluar makan kat kedai...penat nau rasa...

pukul 10 malam.... mata dah tak boleh celik...
Letak kepala...lelap terus.
Pukul 6 pagi baru celik semula...hahaha

Hari ni nak settle pasangkan curtain kat semua bilik bilik...
dan kemaskan semua baju masuk almari.
semoga berjaya siap semuanya...Aminn

Wednesday, December 18, 2019

Officially Orang Pekan Nanas

Hari ni, 18/12/2019..
Officially Mama Yan & family dah berhijrah ke Pekan Nanas..
Malam tadi dah tidur rumah baru...
Alhamdulillah..
Tapi tak sempat nak buat bacaan Yasin malam tadi..
Lepas selesai pindah..
Bersihkan diri...lakasanakan kewajipan yang basic basic...
merangkak naik katil...
terus lelap.
betul2 penat dan tak larat...
Budak-budak yang tolong pindah pun lepak agaknya...
hahaha...

Pagi tadi...keluar rumah pukul 7.50.
Sampai Taman U pukul 9.30...
kalau macam ni hari hari...
Memang kena set up office baru kat Pekan Nanas la maknanya...

Alhamdulillah..
Budak kembar dah dapat tempat kat Tadika Islam Johor Pekan Nanas..
Lega kepala otak Mama Yan ni...
Next step, cari kelas tuisyen untuk abang dan adik mok..

Lepas settle kerja penting hari ni...
Mama Yan nak balik rumah Taman U kejap,
sebab belum sapu sampah..
Bila angkat semua perabot...
haaaa... barulah nampak segala sampah sarap, sawang mawangnya...
semalam tak sempat nak sapu..
dah lunyai...
tumit sakit...
lutut rasa longgar...
slowly la kita kemas.
Buku buku banyak yang Mama Yan tinggal je..
Tak larat nak angkut semua...
Ada juga yang nak let go je.

Semoga Allah permudahkan segala urusan kami hari ini..esok dan selamanya...Aminnn..

Wassalam


Pemandangan dari tingkap rumah pagi tadi.


Tuesday, December 17, 2019

Kerongsang & Wanita



Benda alah ni kann...
Bila cari tak ditemui,
Bila tak cari..
Keluar segala anak pinak kaum kerabat diorang tau..
Yang baby,
yang bapak,
yang bulat,
yang petak,
macam macam ada...

Ni nak pindah..
Mama Yan kosongkan laci..
Bila laci dah kosong, 
nampak la mereka mereka ni bertaburan di dasar laci...

batu batu dah banyak tetanggal..
Nak kena gam balik semula bila bila free nanti.

Lagi satu masalah wanita adalah..
Getah rambut...
Beli banyak banyak..
akhirnya tinggal 2 je...itupun sebab satu pakai, satu basuh...
Yang banyak2 entah ke mana...

Nak nak getah rambut Sarah..
Asal pergi Mr.DIY mesti beli getah rambut dia...
lama lama..
kena pakai getah gelang kat dapur juga..
sebab semuanya hilang,
balik sekolah tak tahu kat mana dia letak getah rambut...

Nasib baikla anak perempuan sorang je..
Kalau tak...
Mama dia nak buka kilang getah rambut...hahaha...



Monday, December 16, 2019

Balik kampung minggu lepas..

Berterabur susunan entry kat blog MY ni...
Mana taknya...
Ikut kesempatan la...
Kadang² belum sempat edit gambar letak watermatk...
Tu yg tak tak jadi entry tu...

Ni kisah kami balik kampung Raub 8 haribulan hari tu...
Tapi balik kejap je...
Sebab dah planned baik punya...
Ada pulak memo meeting...
Cis sangat tau client ni...hahaha

Dalam perjalanan balik Raub,
Kami singgah rumah adik kat Temerloh...
Ambik anak anak dia semua bawa balik Raub..
Almaklumlah, dorang semua tak dapat nak ke mana mana..
Sebab ayah diorang belum boleh jalan...

Ngeteh dulu kat Restoran TMK,Bentong sebelum sampai rumah atok

Lepak 2 malam je kat Raub dan takde outdoor activity,
Aktiviti sembang², makan², tengok TV..
Mama Yan lepas masak, basuh pinggan, masak lagi, basuh pinggan lagi...keringkan baju kat dobi..
Anak Mama Yan 5 orang sebab Mirzan tinggal rumah atok Segamat,
tambah anak sedara lagi 4 orang..
Memang havoc la kann...
3 kali tanak nasi tak cukup ...
Kain baju sampai tak cukup ampai...
Dah la musim sejuk melanda Raub...
Mendung, berangin, sejuk..
Tak kering semua baju.

Gambar² kat rumah atok Raub tak boleh upload...
Tak senonoh belaka...hahaha...
Balik kali ni...
Alhamdulillah... mak dan abah nampak sihat...
Adik bongsu Mama Yan pun nampak 'sihat' lagi 'kussmangat'..

Gambar gambar kat bawah ni masa pergi keringkan baju kat dobi layan diri...
Bosan menunggu...
Inilah aktivitinya...
Ambik gambar dengan pelbagai aksi...
Orang dah kata tak payah ikut...
Nak ikut juga...
Dah la bosan...
Asyik tanya je bila baju nak kering...






Lepas tu jumpa pula wallet dengan telefon bimbit tercicir atas mesin tukar token kat kedai dobi tu.
Ingatkan wallet budak²...
Sekali buka...
Ha engkau...
Tebal berkepok-kepok duit...
Kad kredit dan kad debit lagi...
Pegang la kejap...
Nasib baik tuan punya dia datang cepat...
Kalau tak.. habis la Mama Yan buat beli Tupperware...
Hahaha...
Taklah..kalau tak nak hantar balai polis je...



Kami gerak balik pagi Selasa..
Singgah Temerloh hantar anak buah dulu..
Lepas tu singgah Segamat hantar anak anak ke rumah mentua dulu...
Lepas Maghrib,
Kami sambung perjalanan balik JB pula...
Alhamdulillah...sampai dengan selamat kat rumah...
Banyak tugasan menanti sepanjang hujung tahun ni..
Semoga Allah permudahkan segalanya...
Aminn...






Saturday, December 14, 2019

Urusan pertukaran sekolah anak selesai

Khamis lepas,
Belum pukul 8 Mama Yan & suami dah keluar rumah menuju ke Pontian.
Mula² singgah Shell Pekan Nanas dulu,
Jumpa ejen hartanah yg nak ambil kunci rumah yang kami repair...
Janji pukul 8.30 pagi...
Tapi orang tu lewat sikit....
Takpelah...manusia kan...
Bukannya mesin

Singgah beli air kat Petronas Jalan Pontian,
Nampak mural cantik ni


Lepas dah berjaya bagi kunci...
Terus laju laju ke PPD Pontian.
Alhamdulillah...
Urusan di PPD Pontian selesai...
Walaupun mengambil sedikit masa...
Tapi tak mengapalah..
Prosesnya memang begitu...
Untuk 3 orang pula tu..

Lepas dah dapat surat kebenaran dari PPD Pontian,
Terus ke singgah ke sekolah Agama Pekan Nanas pula.
Singgah kejap je,
Tandatangan pengesahan untuk tahun satu sekolah agama tahun 2020.
23 haribulan beli buku.
24 haribulan ada hari jalinan ukhwah kat sekolah.
Murid dan penjaga kena hadir...
Alahai...darjah 1 dah Aril tak lama lagi...

Untuk Tadika.. 24 haribulan baru dapat tahu penempatan.
Harap harap sangat dapatlah tempat tadika agama johor untuk kembar berdua tu kat sekolah agama pekan nanas tu...
Tadika lain bukan takde...
Tapi...
Yang jauh sangat lah..
Yang guna bahasa Mandarinlah...
Yang wajib hantar sampai pukul 5 lah...

Keluar dari sekolah agama,
Teruskan perjalanan ke sekolah kebangsaan pula,
Sampai sekolah kebangsaan... tak boleh nak daftar pula...
Sebab... suami Mama Yan buat salinan dokumen tu satu salinan je...
Dah bagi PPD...
Untuk sekolah takde salinan...
So, sekolah tak boleh nak daftar...
Hahaha...
Nasib baik kerani tu suruh whtasapp je dokumen² tu semua...
Takyah datang balik semula...
Begitulah kelam kabutnya kami menguruskan perpindahan ni...

Lepas selesai urusan sekolah anak²,
Terus ke Kluang...
Ada site meeting pula kat sana...
Habis meeting baru jumpa makanan...
Lapar boleh tahanla...
Habis meeting,
Terus pergi makan kat warung Dorsett Corner
Alhamdulillah....jumpa pun makanan...hahhaa

MY nakan mi kari

Suami MY makan nasi goreng ayam



Make up Class Mary Kay Disember 2019

Wahh...hujan dari semalam...
Sampai hari ni tak berhenti henti lagi ni...
So...suami Mama Yan dengan rela hati nak tolong hantarkan Mama Yan ke Mary Kay JB Beauty Centre yang terletak di Menara Pelangi.


Mama Yan pula belum sempat nak godek barang² mekap yang sampai 2 minggu lepas..
Sempat cekut eye liner dengan brow liner je...
Sebab katanya...bengkel melukis kening...
Rupanya...kalau nak lukis kening bukan bawa pensel celak kening tu aje...
Nak kena concealer...nak berus sampai 2 3 jenis....
Top up lagi dengan eye shadow warna gelap...
Fuhhh.... bukan senang nak mekap mapan ni ye...
Patutla harga upah mekap memang tak murah

Kalau ambil gambar baringkan handfon ni... mesti muka kembang sebesar dulang... nyampah.
Ni gambar sebelum make up.
Bercapuk sikit sebab warna concealer yang ada tu cerah sangat.
Tak matching dengan kulit Mama Yan.
Yang datang pun semua amatur...
Pinjam mentor punya mekap je la...
Untuk first timer... dah rasa macam lawa sangat dah ni...hahaha...

Sebenarnya Mama Yan dah lama sangat teringin nak attend kelas make up.
Tapi..kelas kelas make up ni semuanya mahal mahal belaka...
Nasib baik la Mary Kay ni ada bagi latihan percuma untuk ahli...

Tapi Mama Yan pakai kejap je...
Balik pun dah pukul 1 lebih...
Nak solat kena la tanggal kan dulu mekap yang tebal tu ye dak...
 Lagipun..segan aihhh...
Nak mekap saje²...hahaha





Friday, December 13, 2019

Jumanji: The Next Level

Lempar belakang jauh jauh sikit...
Ni kisah minggu lepas...
5.12.2019..
Hari pertama Jumanji keluar.
Sebab Jumaat dah nak balik Segamat,
Hari Khamis bawalah bujang dua orang ni tengok wayang cerita Jumanji.
Sebab hari Khamis ayahnya ada hal kat site,
Balik lewat sikit,
So booking tiket malam la...
Ayah dia pula lewat bagi pengesahan boleh pergi atau tak...
Lewat la booking tiket...

Lewat booking tiket,
Dapatla seat baris agak depan...

Takpelah...
Janji dapat tengok...



Kisah pengembaraan dalam video game kali ni lebih meriah kerana lebih ramai pemain

Spencer dalam diam cuba membaiki alat permainan video Jumanji tu.
Dan Spencer dah termasuk dalam tu...
Tapi malangnya..
Edisi kali ni,
Spencer dah tak pegang watak Dr. Bravestone...
Tapi dapat watak avatar Ming Fleetfoot

Kawan kawan Spencer cari Spencer kat rumah sebab dia tak datang diorang punya reunion.
Masa diorang datang rumah Spencer,
Dorang dengar bunyi gendang Jumanji datang dari basement rumah Spencer.
Jadi, Fridge, Martha dan  Bethany decide nak pergi masuk dalam game untuk selamatkan Spencer.

Tapi, lepas kena sedut dalam game,
Fridge dapat watak avatar Prof. Shely Oberoi,
Martha masih lagi jadi avatar Ruby Roundhouse,
Atok Spencer pulak yang dapat jadi Dr. Bravestone,
Kawan atok Spencer, Milo, dapat jadi Finbar,
Bethany pulak tak tersedut dalam game.

Kali ni misi diorang masih lagi kena cari batu permata 'Falcon Jewel' yang telah dicuri oleh Jurgen Brutal.
Macam² kejadian berlaku dalam usaha diorang nak menamatkan game tu.
Dah la atok Spencer tu degil,
Kawan atok Spencer tu pula slow sangat,

Memang menghiburkan jugak la Jumanji yang kali ni.. 
Tak banyak part tak senonoh macam yang Jumanji In the Jungle dulu


Tapi sebab kami menonton tayangan pukul 9 malam...
Anak anak dah mengantuk sebenarnya...
Maklumla... tak pernah tido lewat.
Habis je tengok movie...
Naik kereta...
Dua dua tertido dalam kereta...
Tak pernah tido lewat...tu yang mudah mengantuk   

Rasanya...tahun depan ada lagi sekuel Jumanj ni...
Sebab last sekali...
Lepas dah habis...
Ada sedutan sikit...
Binatang binatang dari Jumanji berlari lari dekat depan cafe tempat diorang lepak...
Dan masa mak Spencer tengah tunjukkan mekanij untuk repair air panas rumah diorang,
Mekanik tu pergi usik² pulak video game Jumanji tu.. 
Ada lagi la maknanya hujung tahun 2020...
Jumanji apa la pulak ni nanti...


Wednesday, December 11, 2019

Urusan tukar sekolah anak in progress

Pagi tadi Mama Yan pergi ambil fail peribadi anak dan surat tukar sekolah kat sekolah anak.
Sekolah kata dah boleh bawa pergi PPD Pontian,
Semua dah lengkap.
Naik opis kejap...lepas tu gi makan...
Lepas tu... pergi pejabat pendidikan Pontian.

Sampai PPD Pontian,
Tepat jam 1.30...orang pejabat rehat.
So, ke masjid dulu lah...sebelah je pun.
Korek² beg, tak jumpa pulak make up remover...
Basahkan tisu....
Tonyoh la muka sampai takde kesan bedak lagi...
Dekat seplastik tisu habis nak hilangkan betul2 kesan bedak... adan uke!

Nak ploles sangat kan... susah nak ambik wudhu wei...
Silalah bawa make up remover ke mana sahaja..


Lepas tu..
Sampai PPD...
Rupanya, fail tu tak lengkap lagi...
- salinan MyCard penjaga
- salinan MyCard/MyKid murid
- salinan surat beranak
- salinan sijil nikah.
Semua pun takde...
So, balik ajelahh...
Esok la datang balik.

Balik tu, terus ke TMPoint Taman Tun Aminah...
Nak buat relocation Unifi ke rumah baru...
Tapi...kawasan Mama Yan tinggal tu takde Unifi...
Ada streamix aje...
Itupun 4 Mbps aje...hahaha...
Pasrah la....
So tadi daftar baru stremix kat untuk rumah baru.
Unifi takde coverage,
So tak boleh pindahkan
Unifi nanti kena request termination.

So esok kena selesaikan hal sekolah anak..
Pagi² dah kena keluarlah...
Kalau tak..nanti tak sempat pulak...
Ok..good luck mama yan.!


Thursday, December 5, 2019

Main badminton pulak

Punyalah nak anak ada aktiviti...
Bawak main badminton pulak malam tadi...
Pukul 8...pukul 9...court penuh..
Pukul 10 ada la kosong.
So, tempah la 1 jam.
Kami main kat Daiman Sri skudai Sports Centre


Haa...kat bawah ni ada peraturan kat gelanggan badminton ye..
Baca dulu...
Dan hormati peraturan ya..


Gambar bawah ni ,
Ayah tengah coach anak anak main...
Mama? Duduk awal...
Rasa macam tak cukup nafas pun ada...
Rasa lutut nak cair pun ada...
Hahaha...nampak sangat tak pernah bersukan.
Masa mula² Mama Yan lawan suami..
Anak² main berdua...
Lepas tu MY tak larat dah...
Ayah diorang je main dengan anak²


Besar juga la dewan badmintan kat sini...
Ada 18 court.
Kami la yang ke 18 tu...
Nampak...
Sampai ke hujung penuh courtnya...
Kena tempah awal²..
Kalau tak memang tak dapat court la...


Kalaulah boleh maintain main badminton macam ni...
Bestnya...
Tapi tu lahh...
Banyak sangat tapinya...
Sebab tu sampai ke sudah tak bersenam
Betul tak...?

Wednesday, December 4, 2019

Puteri Ayu Red Velvet

Macam macam resepi viral dan unik zaman sekarang ni...
Rosak diet gula Mama Yan...
Bacaan gula dah atas atas pagar...
So MY memang kurangkan pengambilan gula...
Sekali adik datang bawak makanan manis macam ni...
Hahaha...

Orang dah bagi takkan nak kata taknak pula...
Penat penat dia datang menghantar malam malam...
Kuih ni pengasuh anak dia yang buat.


Kejunya siap meleleh...
Melelh la bacaan gula Mama Yan..
Hahahaha...
Sedap sangat...
Masa ambik gambar ni baru makan 1 part...
Ketika entry ini dipublish...
Mungkin ia tidak bersisa lagi...
Hihihi

Mekasih ya adik adik...
Sedap makanannya...


Tuesday, December 3, 2019

Bowling Time dengan Anak anak


Suami MY kesian tengok anak anak takde aktiviti cuti sekolah...
So, bawakla diorang main boling petang jumaat lepas.
First time la baling bola boling budak berdua ni...




Inilah scoreboard kami hari tu...
Siapa menang kena belanja makan nasi Arab...
So, ayah menang...
Ayah belanja...
Tapi...ayah menang ke...ayah kalah ke...
Tetaplah ayah yang belanja...hahaha

Main 2 frame sebenarnya...
Frame kedua tangan dah lemau...
Hahaha...

Selang 2 ke 3 hari...
Si abang minta nak main boling lagi...
Aduhaiii anak...
Mama mu ini kelenguhan tangannya...
Ayah dgn mama pun layan aje la...
Dengan mama pun pakai baju kurung je...
Pun boleh...

Sekali sekala boleh la layan...
Selalu selalu...
Tak sempat kot...hahaha





Jengah kebun Sekijang sekejap

Minggu lepas,
Lepas selesai majlis graduasi Aril,
Kami pun terus balik kampung...
Anak anak nombor 3,4,5,6 tinggal kat kampung sementara Mama Yan nak kemas rumah
Bawa balik yang besar je..
Boleh la tolong2 Mama Yan buat kerja kat rumah...
Tido satu malam kat rumah mak mentua,

esoknya pagi pagi berkabus lagi,
kami pergi ke kebun.
Jengah jengah je...
Rumput rumpai tengah subur elok...hahaha
Musim hujan kannn...
pokok pokok lain pun Alhamdulillah...
Subur...
Macam kami jugaakk


Banyak juga pokok yang dah berbuah,
excited tengok sawit sendiri berbuah...
Maklumla..membesar kat taman...



Pokok pisang tanduk yang tanam masa membaja bulan 9 hari tu pun naik cantik.
Kalau tak disodok bull dozer...
boleh hidup dan berbuah rasanya ni...

Dapat jengan kejap kejap je..
Tak sempat nak kerjakan.
Next time,
Kalau dah berkembang pesat,
ada engineer ramai yang hebat...
Boleh la selalu balik kampung kerjakan hobi ni...
Buat masa sekarang,
semuanya masih memerlukan perhatian dan fokus sepenuhnya.
Insyaallah...
Sampai la harinya nnt..


Monday, December 2, 2019

Hantaran barangan Mary Kay

Tengah musim orang kawen sekarang ni...
dah fikir nak letak apa dalam dulang hantaran?
Ni Mama Yan bagi idea sikit..
Letak barang penjagaan kulit muka dan kosmetik dari Mary Kay...
Set lelaki ada..
Set wanita ? tentulah ada...




















Masa Mama Yan kawen dulu...
Manalah kami ada duit nak beli barangan kosmetik dan skin care..
cuci muka pun pakai sabun mandi...hahaha...
Hantaran pun banyak mak abah yang sponsor...

Masa ni pattern hantaran letak dalam kotak je...takyah pening kepala nak gubah.
Lagi sadis, Mama Yan guna je riben dan bunga recycle..
Ya ampunn..cheapskate betul zaman itu.
hahaha




Klik! Klik!

Post Terhangat