Buffet ala Sajian Desa Ramadan Holiday Villa Johor Bahru

Memang best berbuka puasa di Holiday Villa Hotel ni. 
Terbaiklah...
Suasana, mood, feeling, makanan, minuman betul betul menghidupkan suasana berbuka puasa di kampung halaman.
Boleh bayang la makanan makanan tu semua dari Utara sampai selatan semenanjung ni punya kegemaran berbuka puasa.
Paling Mama Yan suka,
Bahagian kerabu kerabu...
weiii... rindu kampung wei...
Dah tu..
Memang luas ya.
So takdelah nak elak kerusi meja kemain susah.
Memang selesa je kita nak berjalan bagaikan pramugari sedang catwalk membawa hidangan ..hahaha

Hiasan yang menonjolkan konsep sajian desa


Ramadan tiba Ramadan tibaaaa...yaaaa....
Ramadan buffet johor bahru 2023



Masuk masuk cafe je..
Terus tempat dessert.
Rambang mata oii...
Bayangkanlah kita berbuka dengan hidangan yang sejuk sejuk...
manis manis,..
aduhhh... sedappp..

Wajib la ambil sagu cocktail ni.
Kat bazar ramadan yang biasa biasa pun MY boleh habiskan 2 bekas.
Ni lagi kat 5 star hotel,
Sedap yang teramat sangat tau. 

Close up sikit.
Bukan ada sagu je,
ada buah buah cocktail sekali.
popalih sedak!

tak tau nak cakap macam mana dah,
Rasa macam wow sangat tengok pelbagai jenis hidangan pencuci mulut.
Tapai pun ada...

Puding buah buahan

Lengkong santan

Red velvet cake

Kek coklat


Rasalah ketupat ini..

Dengan serundingnya sekali...

Rendang pun ada jugak nih..

Ni kalau dah namanya sajian desa..
Kerabu ni jadi satu kewajipan ya...
Kerabu udang...
Sedap gilos.
Mama Yan tak makan bawang,
Tapi sebab kerabu ni sedap sesungguhnya..
Eh bawang pun MY kunyah kunyah...
Lupa rasa bawang camne...
Boleh hadam satu rasa je..
Sedap!

Kerabu perut.
Kali pertama cuba..
Sedap.. 
Kenyal kenyal sikit..
Tapi taklah terlalu liat.
Tak juga benyet.
Macam mana diorang masak ek?

Sotong memang all time favourite.
Walaupun sotong besar,
Tapi tak liat.
Just nice.

Aneka sayur sayuran..

Macam sayur so'on mentua Mama Yan selalu masak.
betulla sajian desa...
desa johor lagi...hahaha

Kerabu kupang..
Nanti nak buat sendiri


Kepada peminat aneka sambal,
Ni memang untuk korangs.


Pulut yang dikepal-kepal comel


Diregukan pula dengan serawa durian


Untuk preview,
Masak dalam kuali.
Tapi kualiti tetap sama macam dalam kawah okay...
Tiba masanya nanti,
Semua ni dalam kawah ye..

Rendang tok yang super special di sini..

Gulai kepah

Yang ni memang jadi dia punya attraction utama.


Rasa macam nak nambah nambah..
Tapi kan...
Preview buffet kut.
Melampau betul kalau nak rasa sampai nambah nambah.
Banyak lagi menda nak kena rasa..

Mama Yan tak makan nasi putih hari tu.
Rasa dua senduk nasi beriyani.


Sup merah kambing yang jadi rebutan ..


Yang ni nanti,
Kalau bawa anak anak,
Jenuh la mereka mengulang ambil jajan.
Ada pelbagai jenis lollipop, sumi jelly, gula, aneka biskut,
kat hujung sikit tu ada popcorn dan waffle juga

Sebenarnya ada lebih 120 menu yang disediakan ramadan buffet dinner 2023 ni
Tapi MY tak dapat nak muatkan kesemuanya gambarnya dalam blog comel MY ni.
Banyak sangat menunya... durian goreng, serawa durian, sambal goreng, pecal, bubur lambuk, Laksa Johor, Sate, roti John, aneka kerabu, rendang ayam dan daging, kuih muih, buah-buahan, salad dan pelbagai lagi menu yang mengancam.

Kat bawah ni detail untuk tempahan buffet ramadan holiday villa hotel jb ni: -

Sajian Desa Ramadan Buffet at Holiday Villa JB


 💖Harga Early Bird Special bermula 27 January - 1 Feb 2023 


💖Harga Biasa ( selepas 1 Februari 2023) :
Dewasa: RM158
Kanak-kanak / warga emas: RM108

Kanak - kanak (5 - 11 tahun)
Warga emas (60 tahun ke atas)


Untuk tempahan : -
+607 290 3367/ +6016 679 4278.

Fern Pine Cafe,
9th Floor,
HOLIDAY VILLA HOTEL JOHOR BAHRU,
260, Jalan Dato Sulaiman
Taman Abad
80250 Johor Bahru


11 Comments

  1. kambing tu memanggil-manggil je ek hehehe

    ReplyDelete
  2. adehhhh semuanya sedap2 belaka.... lemah lutut tgk dessert sedap2 ni... rs nak tapau semua bw blk hehehehe

    ReplyDelete
  3. menarik menu2 kat sini ye. nasib lah jauh. terliur je tengok gambar makanan tu

    ReplyDelete
  4. Ohh wowo....so so nice and tasty looking food varieties for Ramadan kan. Wanna enjoy la. Cheers Siennylovesdrawing

    ReplyDelete
  5. bestnya, belum ramadhan lagi dah ada sajian ramadhan, terliur tengok

    ReplyDelete
  6. Wah meriah sajian ramadan kat hotel ni, i like their kerabu

    ReplyDelete
  7. Nyummmsss akak, akak awal-awal dah manisan ehhhhh. Amboi amboi amboi. Hahahaha. Kambing golek tu saya paling suka beratur awal-awal. Sebab tahu cepat habis.

    ReplyDelete
  8. Tempting nya tengok makanan tuuu!!! :D

    ReplyDelete

Terima kasih, jap lagi MY approve ya :-)