Proses melatih anak

Memang sekarang ni kalau balik belanja, 
Serah kat anak anak kemas barang.
Cuma kena la bagi arahan,
Yang ni kena simpan kat mana, 
Simpan kat mana,
Lama-lama diorang pun pandai nak susun sendiri..
Kita tinggal nak pantau aje lah...
Kalau tak pantau..
Aje keras kekung la mi kuning dengan tempe diletaknya dalam deep freezer.

Begitulah proses mendidik anak anak...
Kalau salah...
Ambik gambar dulu buat kenangan..hahaha...
Dah anak sulung dengan nombor 2 lelaki...
Lambat sikit la proses mendidik diorang dengan kerja rumah ni...
Sebab selalu fokuskan diorang kemas luar rumah dan ikut ayah pergi kebun.
Kalau anak perempuan diorang ada naluri sendiri..
Setakat kemas rumah dan dapur ni,
Tak payah train sangat,
Bagi panduan sikit2, dah ok dah...
Tapi tu anak dara zaman batu seremban dulu la...
Zaman tik tok ni belum tahu lagi macam mana...
Sebab anak perempuan MY belum sekolah pun lagi..
MY start masak nasi masa darjah 6.
Tapi bab nak sukat air beras tu,
Kena bawa periuk berisi beras dan air tu ke depan mak dulu untuk pengesahan dan kelulusan.
"Mak cukup tak air banyak ni?"
Korang macam MY tak?

 


5 Comments

  1. waaaa ajar awal2 tak pe kan ..nanti senang boleh berdikari dah

    ReplyDelete
  2. Best kan latih anak2 buat kerja2 remeh ni hehehe

    ReplyDelete
  3. Bagusnya train awal-awal ni.. Nanti besar dah boleh diharap :)

    ReplyDelete
  4. Ajar anak macam ni dari kecil. nanti da besar akan lebih berdikari dan tahu nak buat kerja πŸ₯°

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah.. bagus juga di ajar awal-awal ini kan..

    ReplyDelete

terima kasih, sila komen lagi :-)