Kisah St. Ives Apricot Scrub

Takut takde apa nak tulis kat blog,
ambik gambar botol scrub pun boleh la nak buat entry...
Ni Mama Yan beli di Guardian..
harga dah tak ingat dah...
Tapi rasanya tak mahal sangat kot...
Dalam RM26 rasanya

Mama Yan suka guna scrub..
sebab lepas scrubbing,
Rasa kulit macam halus mulus je..
tak tahu lah ye ke tidak jadi halus tu..
Ke kulit tapak tangan yang jadi hilang daya geseran sebab kena tenyeh biji biji skrub tu..
Tu yang jadi perasan rasa kulit makin halus tu..

Mama Yan tanya kat budak Guardian Pontian tu..
Body scrub ada tak?
Dia kata takde..
Yang ada untuk muka aje..
Inipun ada jenama ni aje..
Yer.. Pontian kan bandar kecik..
Barangnya pun macam tak banyak pilihan.
Tapi entahla kalau memang barang dalam Guradian itu itu aje.
Sebab jarang masuk Guardian, selalu masuk Watson.



St. Ives Apricot scrub ni memang banyak review review positif. Tak tahula review berbayar ataupun percuma. Tapi dengan Mama Yan okay je. Sebab MY memang takde masalah dengan kulit dan kosmetik. Sapu apa pun takde masalah, kalau tak sapu pun takde masalah besar.
Tapi sebagai manusia biasa yang tak tahu bersyukur,
MY tetap nak berskrub untuk buang daki daki dan sel kulit mati. 


Nampak tak biji biji halus dia yang warna coklat coklat sikit tu...
Itulah yang jadi ejen untuk scrub kulit kita...
Pakai yang ni...
Dia tak berbuih dan tak berbau macam sabun tu...
Macam lulur badan je..
berbentuk creamy...
lepas dah pakai...
bilas aje lah bersih bersih..
cuma takde la feeling feeling macam kat SPA tu...

walaupun untuk muka,
tapi sesuai juga digunakan untuk badan sekali.
Sebab Exfoliation factor dia tu "deep"..
biji biji exfoliation dia tu diperbuat daripada kulit walnut..
bukan pakai plastik micro tu..
Yang plastic micro tu kita jangan beli yer...
sebab dia tak natural...

Kat muka Mama Yan tak pakai..
sebab Mama Yan guna barang Mary Kay untuk muka...
Ni Mama Yan memang gunakan untuk badan aje. 
Badan tu bermula dari leher hingga ke tapak kaki lah.

Zaman Mama Yan takde duit nak beli skrub dulu dulu..
Pakai serbuk kopi atau teh terpakai aje,
Lepas buat air, hampas teh/kopi tu simpan dalam peti.
Nanti nak mandi bawak masuk bilik air..
Tapi kena sorok sorok la...
malu kalau orang tahu guna skrub teh / kopi je ..hihihi..

Okaylah...
Ni ada gak beli jenama lain...
Nanti kita cerita lagi pasal body scrub...
wassalam




 

9 Comments

  1. biasa beli scrub apricot ini yang tiub je tuh... tak pernah beli bekas gini...
    dana biasa pakai yang apricot dan yang pink lemon tu... itu pun bukan main lama nak habiskan...

    ReplyDelete
  2. saya memang suka sangat scrub apricot st ives ni. memang bae sangat :)

    ReplyDelete
  3. Best bila dapat scrub badan walaupun tak macam dekat spa.. rasa bersih je badan lepas scrub..

    ReplyDelete
  4. saya suka juga pakai scrub st ives tapi tak pernah beli dalam bekas macam ni..

    ReplyDelete
  5. dulu mak suka buat scrub guna hempas teh ataupun kulit mangga bila musim buah. Lembut je badan lepas pakai. Sekarang ni beli dekat watson je. Wangi!

    ReplyDelete
  6. ooo kalo yang bentuk tiub tu boleh jugak la kan kita pakai kat badan kan kak? rasa membazir sebab da tak pakai sangat kat muka, boleh la saya guna kat badan nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Yang boleh pakai kat muka, boleh la pakai kat badan. Untuk pakai kat badan, jangan try kat muka lak.

      Delete
  7. Saya biasa beli yang tiub je kak..ke yang ni pack baru dalam jar. memang bagus pakai scrub st.ives ni. apricot paling popular :)

    ReplyDelete
  8. Rasa lembut je lepas scrub!! Tak pernah lagi guna jenama ni. Boleh try nanti ni!

    ReplyDelete

terima kasih, sila komen lagi :-)