I will follow youuu....

Wednesday, July 1, 2020

Ulangtahun Pernikahan ke 15

Alhamdulillah... hari ni genap 15 tahun Mama Yan dan suami dinikahkan.
Memang penuh suka duka ketawa dan air mata jugak lah 15 tahun tu...

Masa mula mula bernikah...kami duduk berasingan.
Suami di rumah sewa yang kilang dia sediakan di Tongkang Pechah, Batu Pahat...
Mama Yan pulak duduk kat kolej la...sebab masa tu masih study lagi kat UTM.
Buat degree aje tak habis habis... aje cemana lah dak sunah sakura tu buah master dgn phd? Fitem makcikk...hahaha...

Lepas tu...
Suami MY dapat kerja kat kilang Beyonics Technology kat Kulai...
So, kami menyewa kat Taman Universiti...
MY dah semester akhir dah masa duduk menyewa kat Taman U dengan suami ni...

Bila tengok gambar kat bawah ni...
Memang teringat betul keadaan masa mula mula duduk menyewa dulu...
Rumah kami memang kosong...takde perabot apa²..
Kami pindah masuk dengan sebiji rice cooker, kuali sebiji, periuk sebiji, pinggan mangkuk cawan untuk 2 orang, dapur gas 2 tungku, tong gas, radio, karpet alas tido, bantal, beg baju...

Walaupun serba kekurangan...
Tapi memang bahagia sungguh masa tu...hahaha...





Masa tu makan pun bercatu dan berjimat cermat...
Lagipun... Mama Yan belum reti masak sangat...
Cuma pandai masak nasi goreng, masak sardin, masak lempeng, telur dadar, goreng² sayur macam kobis, sawi, kangkung tu bolehla...
Jadinya, tiap tiap hari Mama Yan masak nasi goreng untuk suami bawa bekal...
MY pula makan nasi goreng dulu sebelum pergi kuliah.

Pernah sekali time kuliah...
duit dalam bank tinggal RM20 lebih...
ATM pula kehabisan note RM10...
Boleh keluar RM50 aje masa tu.
Duit langsung takde...
Perut dah lapar...takpe lapar boleh tahan lagi...
Tapi haus tu...aduhai...kering tekak. 
Botol air dah licin...
Teguk aje lah air kat Masjid Sultan Ismail tu sambil ambil wudhu...
Huhuhu...kemain sedap rasanya....nikmat.
Tapi bangun tido esok pagi sakit tekak.
Pengalamankan....

Alhamdulillah...
Sekarang dah tak susah macam dulu...
Tapi taklah senang lenang sangat...
Cukuplah segala kelengkapan, makan minum dan pakaian...

Bagi yang belum berkahwin...
Janganlah tak nak kahwin sebab belum cukup itu dan ini.... 
Percayalah rezeki selepas kahwin tu ada...
Yang penting...
Sama sama usaha dan berdoa selalu ok...
semoga Allah merahmati dan mengurniakan segala kebaikan kepada kita semua...
Aminnn

11 comments:

Puan Hazel said...

Happy 15th Anniversary MY.

Kesusahan dulu yang menjadikan siapa kita, hari ini kan? Memang sweet bila ingat balik memori mula nak bina kehidupan. Moga, MY dilimpahi rezeki dan kebahagiaan yg berpanjangan bersama insan2 tersayang

aizamia3 said...

Selamat Hari Ulangtahun perkahwinan yang ke 15 kak.
Moga rutin harian dipermudahkanNYA.

Pengalaman pahit manis menjadi kenangan dan teladan buat saya. Cuma part masak, leceh sikit, saya tak suka. Syukur dapat en. Hb yang pandai masak cuma melampaulah kan kalau tak masak/tak reti masak.. hahaha..

norhidana said...

Happy 15th Anniversary MY and hubby ya, moga kekal bahagia hingga ke syurga...

dugaan awal perkahwinan ya MY, tapi itulah yang mengukuhkan ikatan perkahwinan tu, susah senang bersama... dana masa awal kahwin pun sama juga, cuma masa dana bujang adalah beli peti ais, jadi itu lah yang di guna sampai dah kawin barang lain beli sikit-sikit... paling haru barang kemas kadang singgah juga ke ar rahnu hehehe pengalaman kan

NA said...

Alhamdulillah. Selamat pulang tahun perkahwinan ke-15.

Ana Jingga said...

alhamdulillah, tahniah azian dan suami

ZaridaIshak said...

Selamat ulang tahun. Semoga dimurahkan rezeki dan diberkati seluruhnya.

OKje said...

Happy Anniversary Yan.... moga jodoh kekal bahagia hingga ke syurga....Bila kenang saat mula mula kawen mmg sedih rasanya. Serba kekurangan tapi bahagia je kan....Kentut pun masih wangi masa tu
hihi....
Ni dah 15 tahun wangi lagi tak kentut tu hihi

Warisan Petani said...

Tahniah sambut anniversari ke 15
Semoga kekal bahagia selamanya

Warisan Petani said...
This comment has been removed by the author.
Ciktie said...

Alhamdulillah, happy anniversary ye

Sunah Sakura said...

ahahahah..ada jugak namaku dipetik kat sini ye kak...itu lah, aku pun tak paham kak, kenapa lama sangat tak habis2 lagi ni..hahahahaha

happy anniversary kak yan dan suami! setuju sangat dengan kata2 pesanan kepada mereka yang nak berkahwin tu...

Klik! Klik!

Anugerah Entry Popular