Cara potong kacang panjang

Hadoih...tergelak Mama Yan tengok orang post ni dalam Group Facebook Masak Apa Tak Jadi Hari ni?
Baru nak join komen sama...
alih alih dah tutup ruangan komen..
Tapi macam macam la komen yang keluar...
ada yang emosi..ada yang sarcasm..

Nampak sedap aje kan?


Amboi amboi...
Apa kena mengena hantaran mahal dengan potong kacang panjang.
lawak la netizen ni..
By the way, apa maksud 'lencas'?


Kalau MY pula,
masak kacang panjang takdela undang undang sangat..
belasah je..
Tapi tu la..
Mama Yan suka kalau sayur kacang panjang tu masih keras keras lagi...
Family mertua pulak kalau masak kacang panjang,
masak sampai lembek kedodek...hahaha...
sebab diorang kata,
Kalau kacang panjang tu masih ada keras keras lagi,
atau pun separuh mateng,
bila makan rasa nyilu,
ada bunyi iuttt kat gigi bila gigit kacang panjang tu...
adehhh... tak tau nak cakap macam mana..
Tapi kalau masak kacang panjang,
memang kena sampai benyek la kacang tu.
Kalau tak,
nanti tak dimakan.


Potongan patah patah macam ni,
Biasanya Mama Yan apply untuk masak dalam kuah lodeh, masak gulai lemak, dan lain lain masakan berkuah la.

Potongan macam ni pula,
untuk masakan tumis sayur kacang panjang...
Masak dengan leher ayam ke, dengan hati dan pedal ayam ke, campur tempeh ke, dengan udang ker...



Ni pula potongan nak campur dalam nasi goreng.
Selalu nampak orang buat ulam dalam nasi kerabu dan laksam pun racik macam ni.

Dan akhir sekali ni...
memang spesifik punya potongan untuk masak sambal goreng jawa.
Masa mula mula kawen dulu,
Masa nak raya nak buat sambal goreng,
Mak mentua ajar potong untuk sambal goreng macam ni.
Puas MY repair balik semula kacang panjang yang dah terpotong macam nak buat sayur tumis.
MY kan orang Pahang,
manalah tahu rupa sambal goreng tu macam mana...
hahaha...

korang potong kacang panjang macam mana?


 

13 Comments

  1. akak jarang masak kacang panjang... ntah la drp remaja pantang skit dgn kacang panjang ni...

    ReplyDelete
  2. Jarang masak kacang panjang . Selalu klw masak kacang panjang ni just potong biasa2 ja .. Xda nak serong2 . Kang masuk lam perut hancur gak .hehe

    ReplyDelete
  3. Ate komeee kacang masuk perut ghupe nye sama je haha. Actually dulu selalu kena marah dgn ex mil sebab patah2 kan je kacang x potong serung 🤣🤣🤣🤣

    ReplyDelete
  4. Suka kacang panjang letak dalam nasi goreng.

    ReplyDelete
  5. Yang post tu memang suka tagih perhatian.

    Tapi mak sy pun ada peraturan bab potong-memotong ni tak kisahlah kacang panjang ke, bawang ke, lada ke, sampai kita jadi terikut. Tapi tak adalah sampai nak jadikan isu besar 😂

    ReplyDelete
  6. Klu kacang buncis ye kita potong senget2 sket tp xde la ada syarat ke apa.. Dh mmg mak kita ajar potong camtu tp klu kacang panjang ni mak kita ajar potong je mcm biasa.. Xyah senget2 ahhaa lg pun kacang panjang kitrg jarang makan sgt

    ReplyDelete
  7. sedap kacang panjang letak dalam nasi goreng

    ReplyDelete
  8. pelbagai cara potong untuk kegunaan lain2 kan MY? Cik TK pun potong kecil2 untuk masuk nasi goreng dan potong serong untuk masakan lain

    btw, MY kena tag! Jom join ga ni!
    https://tetikusmerah.blogspot.com/2021/05/giveaway-raya-2021-duit-raya-by-bola.html

    ReplyDelete
  9. Nak tahu juga apa maksud lencas tu. baca komen memang buat tergelak. eh eh..samalah kak cara kita potong kacang panjang untuk setiap jenis masakan. kita geng kak! Suka makan rangup rangup gak..lembik sangat overcook kurang feel nak makan.

    ReplyDelete
  10. yang penting kacang panjang memang sedap hehe

    ReplyDelete
  11. Tumis kacang panjang + peria + ayam dadu = 👍👍👍

    ReplyDelete
  12. hahaaa... saya sempat komen dlm tu. saya suka yang potong pjg2 cam yg pertama tu

    ReplyDelete
  13. Ikut sukalah nak potong macam mana, janji sedap hasil masakannya. Rimasnya laaa.... kalau benda begini pun dijadikan isu.

    ReplyDelete

Terima kasih, jap lagi MY approve ya :-)