Donut beku - aziankhalil.com

Breaking

Post Top Ad

Post Top Ad

Monday, January 10, 2022

Donut beku

Sejak ada bread maker Noxxa ni..
Macam macam benda teringin nak buat, nak masak.
Ni acah acahnya la nak buat donut frozen untuk anak anak.
Senang nak makan,
Tinggal nak goreng je...


MY pun kemainlah mencari resipi donut kat google.
Lepas tu campak campak semua masuk bread maker,
Lebih kurang 30 minit bread maker berpusing zeezzzz...zaazzzzz..zzeezzz .... zaazzz...
Mama Yan pun jengah nak tengok perkembangan donut...
Ehhh...masih rupa tepung gandum semata mata...
Takde perubahan sikit pun...
Ahh...sudah...
Rosak la ni kot...
Ada bunyi berputar...
Tapi...
Tak menguli pun.
MY matikan suis...
Bawak keluar mangkuk uli.
Ambik sudip kayu..
Try kacau kacau tepung sikit...
Mana tahu melekat ke..ketat ke pengulinya..
Jeng...jenggg ..jenggg....
Tak jumpa bilah penguli pun...
Nak tepuk dahi kuat kuat kang mereng pula,
Tepuk anje anje je dan terduduk jap..
Apahal la cuai sangat ni...
Bilahnya tak dimasukkan pun.

Ni haaa...
Bilah pengulinya bersih suci tak ternoda dengan tepung pun.
Hahaha...sengal la dak azian ni.

Lepas tu...
Mood dah lari la..

Niat nak buat frozen...
Goreng manjah manjah jah..
Untuk matikan yis aje..
Tapi mood swing..
Haa... berbelang donutnya...
Sebelah dah garing..
Sebelah tak garing.

Lepas tu..keras ketung pulak tu..
Yis dah rosak ke...
Air kurang ke...
Entah lah...
Malas nak post mortem...
Anak anak pula..
"Makin canggih mesin, makin teruk hasilnya, baik uli pakai tangan macam selalu"
Ehhh....cubit mulut tu karang.



 

11 comments:

  1. Cantiknya kejadian donut tu... gebu-gebas, montok-montok gitu... Tini pun dah lama tak buat donut ni... nanti nak buat la kalau gini... hehehehe... terliur pulak rasa... suka buat yang kecik-kecik comel, senang nak makan... ;)

    ReplyDelete
  2. anak pn pandai komen ye hehe...yela kalau buat frozen senang..bila2 nk mkn bole goreng trus

    ReplyDelete
  3. Hahahha.. setengah jam berlalu begitu saja..
    (pandai ketawakan orang, padahal akak pun buat donut tak pernah menjadi.)

    ReplyDelete
  4. Haaahaaa... Terhibur baca celoteh Mama Yan!

    ReplyDelete
  5. Lucu pulak la komen anaknya tu ha..

    ReplyDelete
  6. mulut anak tu berbisa sungguh. Pedih hati mak dah struggle nak buat menu srpan ngn minum petang. hahaha

    ReplyDelete
  7. Makin canggih mesin, makin teruk hasilnya, baik uli pakai tangan macam selalu - sentap ayat nye ye yan.

    ReplyDelete
  8. lama x wat donut. amboi komen anak2..kesilapan teknikal la..kena tebus balik tu. cari mood wat sekali lagi, in sya Allah gebu gebas tu....

    ReplyDelete
  9. Aduhaiii. boleh pulak terlupa letak bilahnya ye. Hihi..entah apa dalam fikiran masa tu. Mujur juga bukak dan belek.
    uishhh..berdesing telinga dengan komen anak tu. Bertabahlah mama yan :)

    ReplyDelete
  10. ha ha ha ha :)
    bertuah punyer anak!

    mixer roti aida lama sepi di sudut dapur.
    ntah bila rasa rajin meroti ni nak sampai hu hu hu...

    ReplyDelete

Terima kasih, jap lagi MY approve ya :-)

Post Top Ad