Periuk tanah

Poyo tak?
Siap beli medicine clay pot untuk rebus air akar kayu Suzyhoney yang beli hari tu.

Mama Yan beli kat kedai Great Zone..
Alahai..
Tak ingat pula berapa harganya...

Sebelum pakai... kena la basuh dulu bersih bersih.
Periuk ni memang untuk reneh air ubat ubat.
Sebab tu dia siap 'spout' untuk tuang air.
Mama Yan beli yang ada lapisan 'glazed' kat dalamnya tu.


Lepas dah siap basuh,
MY letak air paip dan letak atas dapur dengan api paling kecil.
Lepas 15 minit,
Besarkan sikit api.
Masak la air tu sampai mendidih.

Lepas tu biarkan air tu sejuk.
Alhamdulillah...
Tak bocor. 
Elok je. Air pun tak serap keluar.

Air yang masak tadi tu,
Letak dalam bekas air minum kucing.
Lepas tu,
Bolehlah gunakan untuk rebus air ubat pula..

Tapi tak tau la berapa lama kerajinan merebus ubat periuk ni bertahan...hahaha


 

9 Comments

  1. Kita pernah baca, periuk tanah ni adalah periuk yg terbaik utk memasak kerana tidak menghasilkan sebarang tindakbalas kimia. Untuk renih2 akar kayu memang bagus, MY.

    ReplyDelete
  2. Arwah ayahanda kita dulu pun suka renih akar kayu dalam periuk tanah.

    ReplyDelete
  3. serius tak pernah jumpa periuk tanah ni huhu . mana nak cari eh MY ?

    ReplyDelete
  4. Rajin MY rebus air akar kayu hehe...

    ReplyDelete
  5. Ada simpan dalam store
    Dah tak pernah pakai dah

    ReplyDelete
  6. ada baca tips kata sebelum guna periuk tanah kena "cuci" dulu dengan hampas kelapa. tapi ni mcm dah ada glaze oklah kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu klu periuk tanah yang guna untuk masak.arwah mak dulu goreng hampas kelapa tu dan letak sikit minyak hingga hampas tu sedikit kehitaman

      Delete
  7. betullah tu kaedahnya. Baru real rebus macam orang dulu dulu.

    ReplyDelete

Terima kasih, jap lagi MY approve ya :-)