Keropok lekor celup tepung

Anak nak ni kadang kadang..
memang menguji kesabaran mak mak..
tengah tengah hari buta time makan nasi..
tiba tiba merengek nak makan keropok lekor...
ehwahhh...
dia ingat kita ni duduk Kemaman?
Besut?
Kuala Terengganu?
Kita duduk Pekan Nanas nak oii...
Sini orang tak makan nasi lauk keropok lekor...
Sini makan nasi lauk sambal kicap...hahaha...

Mujurla dalam freezer ada lagi sebungkus keropok lekor..
Masa nak balik raub hari tu,
Suami MY beli 3 bungkus untuk bawak balik Raub..
Tapi dah sumbat ayam kampung dengan ikan dalam polistrene box tu...
Keropok lekornya muat 2 packs aje.
Bakinya masuk balik dalam freezer...
Gorengkan jugak la kat anak dara sorang ni keropok lekor di tengahari.


Sekarang, MY goreng keropok lekor,
celup dalam tepung..
Selagi ada tepung bistari perisa bawang putih tu..
semua benda nak dicelup dalam tu sebelum goreng...
Sedap oiii...
Bertambah tambah sedap keropok lekor tu bila digoreng celup tepung bistari ni...
Buat bancuhan tepung tu cair cair je...
Jangan pekat pekat sangat...
Nanti ketebalan pulak keropoknya...

Lepas dah siap tu...
Angkat makan panas panas..
Memang ngam..
Tapi jangan la makan selalu..
keropok lekor zaman sekarang bukan macam dulu...
sekarang buat keropok lekor pun siap taruk baking powder la,
ajanamato la,
garam memang dah tentu..
Minyak lagi...
lepas tu..
tambah pulak celup tepung bistari..
Dah tentu tepung tu penuh dengan penambah perisa ..
goreng dengan minyak penuh lagi...
memang 'sihat' sangat sangat
 sekali sekala bolehla...
buat layan mengidam anak anak...

lepas mamanya dah bersusah payah goreng tu...
makannya bukan banyak mana pun..
sepotong dua je..
lepas tu..
dah kenyang katanya..
huh...
ngabihkan gas aje...
bertuah betul.
Tak layan karang..
merajuk dari Zuhur sampai Maghrib..
Dilayan... macam tulah.. bukan makan beria sangat pun..
Minta aje lebih..

Jangan tanya kenapa mamanya ni gemuk...
dah kalau asyik ngabiskan makanan anak anak je..
:-(

 

12 Comments

  1. Kalau nak cara sihat, rebus aje kepuk leko tu

    ReplyDelete
  2. Best ni. Kat gerai tepi jalan jarang nak jumpa dah keropok celup tepung.

    ReplyDelete
  3. Baru teringat ada kopok lekor dalam esbox, rebus macam wak kata tu jer la senang.

    ReplyDelete
  4. Wauu first time nampak celup tepung ni. Tapi macam best je hehe

    ReplyDelete
  5. Salam perkenalan, nama blogger baru dan nama saya Hanif
    Saya ingin bertukar link dengan rakan-rakan blogger semua
    Sertai segmen saya "Jom Tukar Bloglist"
    https://shopppermaniac.blogspot.com/2021/10/jom-tukar-bloglist-shoppermaniac.html
    JOM TUKAR BLOGLIST
    Blog saya ialah berkisar tips memasukkan bisnis online dan link kedai Shopee ke website

    ReplyDelete
  6. alahai, tetiba akak pun craving kopok lekor...mmg nak kena cari nii

    ReplyDelete
  7. wah, dap ek kalu celup tepung? baru tau ni, ada skt lagi rasanya..nak try jugaks la. tq for sharing!

    ReplyDelete
  8. Sedap nampak keropok lekor celup tepung bestari. Bertambah rangup dan sedap. Makanan zaman sekarang ni kena makan berpada pada. Yang sihat, rebus rebus dan panggang je :)

    ReplyDelete
  9. Sedap nampak keropok lekor celup tepung bestari. Bertambah rangup dan sedap. Makanan zaman sekarang ni kena makan berpada pada. Yang sihat, rebus rebus dan panggang je :)

    ReplyDelete
  10. Lama x mkn kepok lekor ni.. x terfikir pn nk buat celup tepung.. nnt boleh try jgk

    ReplyDelete
  11. Macam-macam la gaya ada anak2. haha mak dah pasrah untuk gemuk. hAha

    dua tiga entry lalu pasal kopok lekor ni.. Nak kena buat ke apa ni?

    ReplyDelete

Terima kasih, jap lagi MY approve ya :-)