Sambal goreng tak jadi

Masak tak jadi pun nak masuk blog ke?
A'ah..
jadikan pengajaran..
Jangan suka suka nak derhaka pada resipi..
Awak tu bukannya anak jati Jawa pun...
Atok sebelah abah aje yang Jawa...
Kiranya...ada 25% aje la jawanya... 

Mama Yan jumpa kat Tik Tok orang masak sambal goreng, 
suhunnya tu digoreng dalam minyak panas dulu...
Mama Yan cuba la..
Tapi hahahaha...
Jadi kering dan keras..
Susah nak kunyah..
Silap teknik agaknya..
Sambal goreng diorang agak berkuah..
Jadi bila masukkan suhun goreng dia jadi lembut..
Sambal goreng MY agak kering sikit,
Patut letak suhun yang dah direndam..
Baru la ngam githcuuu..
Takpe..
Kita jadikan ini sebagai pengajaran dan pembelajaranlah...
Orang buat R&D pun berapa banyak kali entah masak tak jadi...hihihi


 

6 Comments

  1. insyaallah lepas ni jadi. Stress dengan audit kot, tak dapat fokus nak kasi jadi hehe

    ReplyDelete
  2. Tak mengapa
    Sendiri masak sendiri makan

    ReplyDelete
  3. tak pernah masak suhun ni. salah teknik sampai jadi keras macam tu. takpe lepas ni boleh try lagi orang cakap belajar dari kesilapan :)

    ReplyDelete
  4. Betul tu kadang masak tak jadi terutama masakan yang jarang kita masak. Saya pun pernah juga tersasul buat sambal goreng suhun terkeras.

    ReplyDelete
  5. Perkara biasa kakyan silap dalam masakan. Lepas ni buat gerenti jadi sebab kita dah tahu mana silapnya kan :)

    ReplyDelete
  6. Tak jadi pun boleh jadi satu entry juga MY.. kenangan dan proses pembelajaran..

    ReplyDelete

Terima kasih, jap lagi MY approve ya :-)