Gambar masak masak

Bila takde idea nak buat entri apa..
belasah ajelah letak gambar yang ada dalam handphone...
lepas tu cerita sikit pasal gambar tu...
jadilahh..
Ni pun masakan minggu minggu lepas rasanya ni...

Gambar atas ni Mama Yan masak simple je untuk suami.
Anak anak tak makan lauk macam ni..
Anak zaman sekarang makan memilih sikit...eh, memilih banyak..

Bahan-bahan:

Bawang besar - hiris
bawang putih - hiris
cili padi - hiris
cili hijau besar - hiris
Jering - hiris
Tempe - goreng dulu
Ikan bilis -  goreng dulu

Cara Mama Yan masak:-
 Tumis bawang, bawang putih, cili..
Kemudian masukkan jering...kacau rata sampai masak.
Lepas tu masukkan ikan bilis dan tempe ... siap..

Sebenarnya suami MY tak boleh makan jering mentah...
Tapi dah ada orang bagi jering,
Tak makan sayang pula..
Sebab tu jering tu ditumis dan tak dibuat ulam.

 


Masakan yang kedua ni pulak...
Anak ikan baung rasanya..
entahla ikan apa sebenarnya,
Abang ipar pagi..
dia menjaring kat Sungai Segamat.
Dapat banyak ikan kecil kecil..
Mama Yan goreng dalam 'air fryer' je..
Lepas tu cemplung kan dalam kuah lemak dengan kacang panjang..
Masak sikit je..
Sebab anak-anak tak makan ikan sungai..
Mama Yan kecik dulu..
Ikan sungai ni boleh kata lauk ruji la bagi kami sekeluarga..




Last sekali..
Tumis peria dengan telur je..
Mama Yan tak suka sangat makan sayur...
Dulu dulu tak makan sayur langsung..
Sekarang belajar la sikit sikit..
Tapi dalam banyak banyak sayur...
Peria yang pahit ni pulak boleh jadi favourite..
Pelik suami MY...hehehe...

Musim PKP ni celik mata fikir nak masak apa, lauk apa...
sarapan, makan tengahari, minum petang, makan malam...
Rasa nak kena buat jadual la lepas ni....
letih nak fikir tiap tiap hari...hahaha





16 Comments

  1. betul tu. kdg tepu otak dah x tau nk msk apa😆😆

    ReplyDelete
  2. Hahaha lagi dok mikir ni nak masak apa aaa... adeiii

    ReplyDelete
  3. anak² zaman skrg tiap ari kena mkn ayam jer.. kita yg nk memasaknya pun boring.. hihi

    ReplyDelete
  4. Setuju, anak- anak zaman skrg semua x makan..kita dulu ikan sawah tu dah cukup sedap sgt dah kan

    ReplyDelete
  5. sedapnya tempe..lama dah tak makan tempe

    ReplyDelete
  6. janji ada entry nak publish kan ,tak kisah apa cerita sekali pun heheeh

    ReplyDelete
  7. Sedapnya tempe..fav iena tempe tu :)

    ReplyDelete
  8. hahahaha ye kak yan, memang susah kalau bab makan ni

    ReplyDelete
  9. Tak tahu nak masak apa, tapi semuanya sedap belaka. Saya pun biasanya tumis peria dengan telur. sedapkan.

    ReplyDelete
  10. wahh tempe goreng sedap tuuh mak., ;p

    ReplyDelete
  11. Rasanya budak2 kena latih dari kecil makan macam2.

    ReplyDelete
  12. bila PKP ni naik jenuh nak memikir nak masak apa kan...btw saya pun suka makan peria sejak dah makin berusia..bukan tua..hahaha

    ReplyDelete
  13. Yang simple tu yang sedap mama yan..

    ReplyDelete
  14. budak zaman sekarang makan makanan zaman sekarang. huhu..sabar jelah. sedapnya hidangan tempe tu kakyan. Simple tapi sedap.

    ReplyDelete

terima kasih, sila komen lagi :-)