Oden segera

Semalam MY cuba masak rempah oden yang beli kat Mek Siti Industries thru Shopee tu.
Sebenarnya bukan la selalu sangat makan oden ni...
So tak tau la rasa sebenar oden ni macam mana..
Pernah la sekali dua makan kat Arena Jusco Taman U..
Orang sekarang panggil AEON kot..
mana ada panggil JJ atau Jaya Jusco lagi dah...

Memula MY didihkan air dalam periuk.. 
Main agak agak je sebab tak jumpa arahan atau cara menggunakannya kat paket Oden tu...


Rempahnya ni dalam bentuk serbuk macam ni...
Tak banyak pun,,... Secoet je..

Mama Yan jumpa ni je kat Maslee..
boleh la..
Anak anak tak suka sangat pun...
Saja je nak suruh belajar makan macam macam...

Potong dua la semua ni..
Nak masuk seketul seketul macam besar sangat...
Mama campurkan juga cendawan yang kecik kecik tu...
lupa nak ambik gambar..

Taraaa...
Siap dah...

Yang sebenarnya..
Mama Yan rasa cair sangat..
Tak tahula terlebih air ke memang camtu..
Tapi..
Mula mula tu rasa pedas sangat...
Mama Yan alter la sikit..
Teringat kat dalam peti ais ada lagi sikit perencah tom yam..
Masukkan aje semua yang tinggal tu..
Letak udang, serai dan daun limau purut..
Baru la ada rasa sikit...
Okay..
Dah boleh lupakan oden...
Tekak Pahang + Jawa tak reti makan oden oden ni...hahaha..

Yang pasti.. tak repeat beli lagi..
 hehehe


 

9 Comments

  1. Haha ayat last tu. Takpe MY, tak salah cuba pun. Oden ni kalau makan ramai-ramai baru sedap kot, makan sorang-sorang tak habis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama yan dengan kakak ipar je yg makan... anak pulak sorang je yg makan. itupun dia pungut udang je..yg lain takmo

      Delete
  2. buat oden kakyan just guna 2 paket perencah tomyam dan sepaket perencah asam pedas..bila air dah mendidih kak yan masukkan bahan..siap!

    saya buat oden guna tu je..sedap juge hehee ^_^

    ReplyDelete
  3. Maybe sebab secoet tu untuk air sikit je kot kak. Kiranya kena ada tambahan adjust ajust juga ye. Boleh cuba guna perencah asam pedas dan tomyam juga. Pernah buat, tapi kena adjust juga rasanya bagi kena dengan selera :)
    tak kena dengan selera kakyan ye. takpe, janji dah rasa :)

    ReplyDelete
  4. Kat sini tak jumpa pula pek bahan steamboat tu.. Senang juga guna tu.. Dah ada pelbagai jenis bebola.. Ohsem.. Sesekali makan yang lain dari biasa kan..

    ReplyDelete
  5. Hehe Cik TK selalu je terlepas panggil Jusco. Bukan ni je, bangunan lama lain yang dah tukar baru pun still terpanggil juga nama lamanya.

    ReplyDelete

Terima kasih, jap lagi MY approve ya :-)