Popia simpul

Mama Yan beli serunding ayam setengah kilo, 
Serondeng ikan serengah kilo,
Senang..
Tak payah nak berpeluh peluh godak serondeng atas dapur

Mula-mula MY buat popia mini yang gulung...
Tapi..
Aduu... penat...
Simpul ajelah...
Cepat sikit...

Bila dah siap simpul semua...
Kakak ipar suruh jemur dulu bawah matahari...
Bagi kering...
Nanti bila digoreng..
Barulah masak sekata dan tahan lama...
Dia tak lemau...
Tapi..
Tunggu punya tunggu punya tunggu...
Matahari asyik tersembunyi di balik awan.


Mama Yan keringkan aje dalam air fryer..
Guna suhu 120 letak 5 minit...
Lepas tu kacau kacau bagi sekata...
Tambah lagi 5 minit..
Hasilnya..
Semua kering elok...

Bila goreng...
Cepat masak dan garing sekata...
Insyaallah takde masalah lemau.


Setengah kilo popia dapat 2 balang penuh.
1 balang lagi tu..
Serondeng ayam..
Tapi yang ayam punya tak habis simpul.
Kulit popia dah habis.




 

10 Comments

  1. Syu buat simpul kasih pun cenggini. Sebelum goreng jemur bagi kering dulu. Takde lah simpul kasih tu serap minyak banyak sangat mase menggoreng😊💕.Kulit popia plak Syu pakai brand springhome, bila simpul tu senang jer susah nak koyak.

    ReplyDelete
  2. Masyallah. It's amazing!. Kak Sam malas betul tahun ni nak buat kuih. Nanti la kalau ujung2 raya tetiba rajin.

    ReplyDelete
  3. Rajinnya MY, dana tak rajin buat benda gitu tak tekun kurang sabar heheheh...tp makan laju

    ReplyDelete
  4. Sedap buat kudapan ni. Kalau makan laju habis, bab menyimpul tu memang jenuh nak siapkan. baru tahu kena jemur dulu. Tq share tipsnya. boleh cuba nanti :)

    ReplyDelete
  5. favourite popia kasih. makan bukan main laju ni tapi nak buat bukan main renyah..haha

    ReplyDelete
  6. Bagusnya idea jemur dulu sebelum goreng. Tq for sharing.

    ReplyDelete
  7. Owh.. macam tu rupanya.. Sha baru tahu kena keringkan dulu.. dolu-dolu masa menyimpul memang terus goreng je.. TQ tips ohsem ni mama yan.. Lama dah tak menyimpul.. hehehe

    ReplyDelete
  8. baru tau kena keringkan dulu sebelum goreng. Tips yang bagus ni! terima kasih MY!

    ReplyDelete

Terima kasih, jap lagi MY approve ya :-)