I will follow youuu....

Wednesday, June 17, 2020

Akuarium

Alhamdulillah...
Berjaya bawa balik akuarium ni ke rumah Pekan Nanas...
Mula mula kami tinggalkan aje kat rumah lama...
Ada ikan dalamnya...
Pejabat kan masih di Taman Universiti...
Selang sehari suami datang bagi ikan makan dan bersihkan filter...

Tiba tiba kena PKP...
Aiyakkk...
Untuk 2 minggu..kami rasa takde masalah...
Beli anak ikan banyak²...
Letak dalam akuarium...
Manalah tahu rupanya...
Tempoh PKP nya berpanjangan. 
Terkandas di kampung selama 2 bulan...
Entah macam mana air dalam akuarium tu boleh kering..
Mati ikan Mama Yan...
Tinggal tulang je... 
Rasa macam aniaya haiwan je...
Tapi, PKP ni memang di luar kawalan kita kan...

Balik kerja semalam pergi rumah lama dan ambil akuarium bawa balik rumah Pekan Nanas..
Berpeluh juga la nak angkat akuarium tu berdua dengan suami...
Berat uiii...
Siap alas dengan tilam lama anak...takut pecah dalam kat belakang kereta tu..
Ni dah basuh basuh...
Tinggal dulu...
Weekend ni kalau free kita pergi cari ikan...
Kalau tak sempat, kita ternah habuk aje dulu...
Sekian..wassalam



Susah nak bersih betul, berat.
kira ok la tu..

10 comments:

ZaridaIshak said...

kesian juga dengan nasib ikan2 tu... tapi bukan sengaja kan.

Sheila Arshad said...

seriuslah air kering? takde crack ke kat cermin?

AzianKhalil said...

ZaridaIshak > tulah...tak sangka betul Malaysia akan berdepan dengan PKP...

SheilaArshad> selama ni tak pernah pula ada masalah air surut atau lantai basah ke...bocor ke...

norhidana said...

huih dah besar gitu mesti berat tu MY, ikan apa lah nak di belanya tu... cer bela ikan toman ganas sikit hehehhe

Sunah Sakura said...

Allah....kesiannya kekeringan airnya ek...Allahu...sedihhhhh bayangkan ikan tu nyawa2 ikan...huhuhuhu

Ujie Othman said...

Heran gak kan camne boleh kering, sebab besar saiz tu.

Seronok dapat tengok ikan berenang2, terapi. Tapi bab nak bersihkan tu yang akak malas..hehe

ShirVen said...

huk alos kehabisan air lak ikan. sian tapi apa boleh buat kan. saya suka ikan2 ni tapi malas cuci aquarium. tu lah aquarium tersadai dlm stor sampai retak

Warisan Petani said...

Zaman pertengahan umur dulu wak pernah juga minat main ikan akuarium ni
bela ikan kelisa dan flower horn. Udang galah pun pernah bela.
La ni dah malaslah
Akuarium dah jadi sarang ayam bertelurlah pulak.

Seri Kandi Di Tanah Jauhar said...

Agaknya ikan2 tu lapar sangat, jadi dia minumlah air tu, tu lama2 kering airnya, aduyaiii..

tetiba terfikir, ikan minum air tak????

Sha Mohamed said...

Alamak.. pelik juga tu air kering..

Klik! Klik!

Anugerah Entry Popular